Overslaan en naar de inhoud gaan

HP neemt pc-divisie op de schop

HP-topvrouw Meg Whitman haalt de bezem door de pc-divisie. Todd Bradley, die lang leiding gaf aan dit bedrijfsonderdeel, moet het veld ruimen.
HP-CEO Whitman
© HP
HP

Met de reorganisatie wil Whitman de kwakkelende pc-activiteiten van HP uit het slop zien te halen. Dion Weisler, die tot dusver verantwoordelijk was voor de pc- en printertak in Azië, volgt Bradley op als manager van de hele pc-divisie wereldwijd. Weisler werd door Bradley zelf weggekaapt bij Lenovo.

Bradley hoeft overigens zijn bureau niet leeg te ruimen. Hij krijgt een nieuwe functie bij HP, als vice-president voor strategische groei. Whitman heeft hem belast met de taak de activiteiten in China uit te breiden en allianties af te sluiten met startende bedrijven over de hele wereld, meldt persbureau Bloomberg.

WebOS werd flop, te veel gerekend op Windows 8

HP zag weliswaar kans zes jaar geleden de leidende positie op de pc-markt terug te pakken van Dell, maar het bedrijf is er niet in geslaagd de snelle transitie van desktop-pc’s en notebooks naar tablets en smartphones bij te benen. Een avontuur met het webOS, binnengehaald met de overname van Palm, mislukte. Een van de fouten die Bradley wordt aangerekend is dat hij te veel heeft vertrouwd op Windows 8 van Microsoft om de pc-verkopen nieuw leven in te blazen.

Onder Leo Apotheker, de voorganger van Whitman, zag het er even naar uit dat HP helemaal zou stoppen met pc’s. Whitman draaide die beslissing terug. Een woordvoerder zei dinsdag tegen persbureau Bloomberg “dat we ons 100 procent inzetten voor de printer- en personal systems-business”.

Aandeel pc-tak in totale omzet gedaald

In boekjaar 2012 waren printers en pc’s goed voor een omzet van 60 miljard dollar, de helft van HP’s totale omzet. In boekjaar 2005 was dat nog 60 procent. HP gaat net als veel andere fabrikanten gebukt onder de huidige malaise op de pc-markt, waar de verkopen in het eerste kwartaal van dit jaar met zo’n 15 procent krompen.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in