Overslaan en naar de inhoud gaan

Groei Oracle valt stil, cijfers stellen teleur

Voor het 2e kwartaal achtereen heeft Oracle enigszins tegenvallende resultaten behaald. De omzet kwam uit op 10,9 miljard dollar terwijl analisten op 11,2 miljard hadden gerekend. De winst was wel volgens verwachting.
Oracle, Safra Catz
© Oracle
Oracle

In vergelijking met een jaar eerder maakte de omzet van Oracle in het 4e kwartaal van zijn gebroken boekjaar pas op de plaats. De verkoop van nieuwe softwarelicenties, een graadmeter voor toekomstige omzet- en winstgroei, kroop met slechts 1 procent omhoog naar 4 miljard dollar. Analisten rekenen in doorsnee op 4,2 miljard dollar, aldus persbureau Reuters.

Met updates van softwarelicenties en productondersteuning haalde Oracle 4,4 miljard dollar binnen, 6 procent meer dan een jaar geleden.

Hardwareverkoop daalt met 13 procent

De verkoop van apparatuur viel met 13 procent terug tot 849 miljoen dollar, al steeg de vraag naar nieuwe hardwareproducten wel met 45 procent. Het betreft de productlijnen Exadata, Exalogic, Exalytics en SPARC SuperCluster, aldus topman Larry Ellison. In 2010 betaalde Oracle nog 5,6 miljard dollar voor de hardwaretak, het voormalige Sun Microsystems. Sinds de acquisitie van Sun is de omzet van de hardwaredivisie ieder kwartaal gekrompen.

De nettowinst over het 4e kwartaal kwam uit op 3,81 miljard dollar, 10 procent meer dan vorig jaar in de vergelijkbare periode. De winst per aandeel bedroeg 81 dollarcent. Dat is precies even veel als analisten hadden verwacht.

De resultaten van Oracle stonden ook onder druk van groeiende concurrentie van leveranciers als Salesforce.com die hun applicaties en diensten geheel via internet aanbieden. Analisten vrezen dat de tijd van snelle omzetgroei en riante winstmarges voor Oracle voorbij is.

Tegenvallers in Azië en Latijns-Amerika, Europa loopt goed

Oracle zelf schrijft de tegenvallende resultaten onder andere toe aan teleurstellende verkoopresultaten in Azië en Latijns-Amerika. In Europa presteerde het bedrijf juist “behoorlijk goed”, zei vicepresident Mark Hurd. Volgens topman Ellison is de kwakkelende wereldeconomie de oorzaak. “Het is duidelijk geen kwestie van producten of concurrentie”, zei hij in een teleconferentie met analisten.

Financieel directeur Safra Catz rekent voor het lopende, 1e kwartaal van het nieuwe boekjaar op een omzetgroei uit nieuwe licenties en clouddiensten die uiteen kan lopen van nul tot 8 procent. De verwachte winst ligt ongeveer op het niveau waar ook Wall Street vanuit gaat. Catz sluit overigens niet uit dat de hardwaredivisie dit kwartaal voor het eerst in jaren groei zal vertonen dankzij nieuwe high-endproducten zoals Exadata.

Grote deals rond cloudcomputing verwacht

CEO Ellison kondigde aan dat Oracle volgende week “groot nieuws” heeft. Diverse bekende aanbieders van Software as a Service (SaaS) maken dan officieel bekend dat ze Oracle Database 12c zullen ondersteunen. Het betreft onder meer Salesforce, Microsoft en Netsuite. Versie 12c is de jongste release van Oracles database en helemaal afgestemd op cloudcomputing. Dat ook Salesforce meedoet is opvallend, omdat beide bedrijven grote rivalen van elkaar zijn.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in