Overslaan en naar de inhoud gaan

Verkoop '1984' schiet omhoog na onthulling spionage

Een van de edities van '1984' steeg naar de 3e plaats van Amazons ranglijst Movers & Shakers, meldt persbureau Bloomberg. Op die lijst staan boeken waarvan de verkoop over een periode van 24 uur drastisch is gestegen. Maandagavond stond '1984' op nummer 100 van Amazons bestsellerlijst, een groot verschil met de eerste positie op plaats 11.855.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Een andere editie van het boek klom bij Amazon van de 626ste naar de 179ste plaats. Een bundel waarin naast '1984' ook 'Animal Farm', een ander beroemd werk van Orwell is opgenomen, ging van plaats 656 naar plaats 228. Ook andere boekenverkopers, zoals de keten Barnes & Noble, maken melding van een sterke stijging in de vraag naar '1984'.

Totalitaire staat met almachtige leider Big Brother

De Britse auteur George Orwell publiceerde 'Nineteen-Eighty Four' - zoals het boek voluit geschreven heet - oorspronkelijk in 1949. Hij schetste een maatschappij waarin de regering almachtig is en burgers zowel binnen- als buitenshuis continu in de gaten worden gehouden. Daartoe zijn overal camera's en beeldschermen aangebracht. Hoofdpersoon Winston Smith probeert zich aan de gedachtencontrole (mind control) te onttrekken door het bijhouden van een geheim dagboek.

De naam van de totalitaire leider van deze staat, Big Brother, is later symbolisch geworden voor een overheid die de privacy op alle mogelijke manieren schendt en zelfs de gedachten van burgers wil controleren: 'Big Brother is watching you'. De naam van de auteur is nog terug te vinden in het begrip 'Orwelliaans', dat de onderdrukking van vrij denkende individuen door de staat moet aangeven. Beroemd is een tv-commercial die duidelijk is geïnspireerd door '1984' waarin Apple de komst van de eerste Macintosh aankondigt. De Mac stond model voor een vrije manier van denken als contrast met de grauwe eenheidsworst van IBM-pc's.

De dagbladen The Washington Post en The Guardian onthulden vorige week dat de Amerikaanse geheime dienst NSA via IT-bedrijven als Apple, Facebook, Google, Microsoft en Yahoo met behulp van het systeem PRISM miljoenen internetgebruikers afluistert. De bron van het verhaal, voormalig NSA-medewerker Edward Snowden, is sinds enkele dagen spoorloos.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in