Overslaan en naar de inhoud gaan

EU neigt tot meer speelruimte met privacy

Eurocommissaris Viviane Reding ontvouwde vorig jaar een plan om het gebruik van privacygevoelige online-gegevens door bedrijven streng aan banden te leggen. Onder zware druk van voornamelijk Amerikaanse IT-bedrijven zijn de plannen nu afgezwakt. Bedrijven die met persoonsgegevens omgaan krijgen alleen nog te maken met toezichthouders als er risico's zijn voor EU-burgers. Te denken valt aan identiteitsdiefstal of discriminatie.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Ter discussie in Brussel stonden gisteren onder meer een voorstel om bedrijven niet langer te verplichten expliciet toestemming te vragen van gebruikers voor het verzamelen en verwerken van persoonsgegevens. In plaats daarvan zou 'ondubbelzinnige' instemming voldoende zijn, een formulering die een lagere juridische drempel opwerpt voor bedrijven.

Een ander voorstel betrof het vinden van een evenwicht tussen individuele rechten op databescherming en de rechten die bedrijven hebben om vrijelijk zaken te doen. Verder ging het over de vraag of internetgebruikers het recht hebben "om vergeten te worden", dat wil zeggen dat gegevens die ze eerder hebben afgestaan op hun verzoek weer worden verwijderd.

Intensieve lobby lijkt vruchten af te werpen

Gezien het bijdraaien van de ministers van Justitie lijkt de zware lobby van internetbedrijven, de Amerikaanse regering en landen buiten de Europese Unie succes te hebben gehad. Ook enkele EU-lidstaten zoals Ierland en het Verenigd Koninkrijk met veel Europese hoofdkantoren van Amerikaanse IT-bedrijven hadden bezwaren geuit. Ze zijn bang dat te strenge maatregelen het herstel van de economie in de weg staan.

De Nederlander Peter Hustinx, hoogste baas van het EU-bureau dat toeziet op databescherming (EDPS), vindt dat de Europese wetgevers moeten oppassen dat ze te veel toegeven aan ongepaste druk om het huidige niveau van databescherming te verlagen. Concessies aan het bedrijfsleven en landen buiten de EU mogen niet ten koste gaan van fundamentele rechten op privacy en bescherming van persoonsgegevens, aldus Hustinx.

Definitief voorstel kan nog tot 2014 op zich laten wachten

Een definitief plan ligt er na het overleg van donderdag nog niet. Dat kan nog maanden duren en mogelijk zelfs tot 2014 op zich laten wachten, meldt The New York Times. Parallel aan het debat op ministerieel niveau praat ook het Europees Parlement over een eigen versie van de privacyrichtlijn. Ook het parlement staat onder zware druk van bedrijven, regeringen en belangenorganisaties om de plannen aan te passen. Er zijn inmiddels al 4000 amendementen ingediend.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in