Overslaan en naar de inhoud gaan

Mobieltje opladen met je schoenen

De vier studenten van de Rice University in Houston (Texas) werden benaderd door Cameron, een bedrijf dat zich richt op uitrusting en diensten voor de olie- en gasindustrie. Het bedrijf vroeg de studenten om nieuwe groene technologieën te ontwikkelen en de vier jongens Carlos Armada, Julian Castro, David Morilla en Tyler Wiest, kwamen al snel met de oplaadbare schoenentechnologie. Dat schrijft The Daily Mail.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Hielbewegingen het meest geschikt

Nadat eerder al was ontdekt dat met kniebewegingen energie op kan worden gewekt, ontdekten de studenten dat voetbewegingen, in het bijzonder die van de hiel, eigenlijk nog veel geschikter zijn voor het opwekken van energie. Een speciale hefboom zorgt ervoor dat de zogenaamde PediPower-technologie als eerste de grond raakt, voordat andere onderdelen van de schoen de kans krijgen. De hefboom staat in verbinding met een versnellingsbak die zowat de hele schoenzool vervangt. Deze versnellingsbak laat de tandwielen, die worden aangestuurd door een motor die is gemonteerd op de buitenkant van de schoen, bij elke stap een beetje draaien. De energie die zo ontstaat wordt met behulp van speciale kabels en een spanningsregulator naar een batterij gestuurd die wordt vastgemaakt op buikhoogte.

Te zwaar om dagelijks te dragen

Gemiddeld kan zo 400 milliwatt opgewekt worden, wat voldoende is om een batterij op te laden. Hoewel hun uitvinding zeker mogelijkheden biedt, is het huidig prototype schoenen iets te groot en zwaar om dagelijks gedragen te worden. Het team hoopt dat hun idee opgepikt wordt door andere studenten die de schoenen kleiner, beter en lichter kunnen maken. Naast het opladen van smartphone-batterijen denken de studenten ook dat hun idee in de toekomst ook uitkomst kan bieden voor het opladen van medische apparatuur.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in