Overslaan en naar de inhoud gaan

SAP zet in op autisme

Uiteindelijk denkt SAP dat autisten omstreeks 1 procent van de totale personele bezetting van het het bedrijf kunnen invullen. Dat percentage is gelijk aan de geschatte autismedichtheid van de samenleving. Autisme wordt in het algemeen gezien als een beperking in de sociale vaardigheden, maar in de praktijk blijken betrokken personen vaak uit te blinken in andere vaardigheden, zoals onbevooroordeeld observeren en omgaan met taken die door anderen als saai of geestdodend worden ervaren.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Flinke productiviteitswinst

De beslissing om structureel meer mensen met autisme in te huren volgt op een aantal praktijkproeven, waarbij door Specialisterne opgeleide autisten werden ingezet voor onder meer het testen van software. Dat gebeurde onder meer in Ierland en in India, waar 6 autistische testers, met hun sterk ontwikkelde vermogen om zich op details te richten, een aanmerkelijke productiviteitswinst in termen van gevonden fouten realiseerden. De verdere uitrol van het autistenplan verloopt in eerste instantie via de vestigingen in de VS, Canada en Duitsland.

Volgens SAP HR-manager Luisa Delgado wil SAP focussen op de specifieke kwaliteiten van deze mensen: "We delen met Specialisterne de overtuiging dat innovatie vraagt dat je de grenzen opzoekt. Alleen door mensen aan te nemen die anders denken (..) kunnen we de uitdagingen van de 21e eeuw aan."

Meer ervaringen

SAP is bepaald niet het eerste IT-bedrijf dat gebruik wil maken van de specifieke kwaliteiten van autisten. Het Berlijnse adviesbedrijf Auticon zet voor testdiensten bij klanten zelfs uitsluitend werknemers met autisme in. En ook Vodafone zou in Düsseldorf 4 autistische testers aan het werk hebben. Pionier op het gebied van IT en autisme is het Deense bedrijf Speciaslisterne, dat al sinds de vroege jaren van deze 21e eeuw de match maakt tussen de specifieke mogelijkheden van autisten en lastige uitdagingen in IT.

In Nederland experimenteerde onder meer Ordina samen met klanten met detachering van autistische testers. Daarbij werden specifieke teams ingericht, waarbij normaal geachte ('neurotypische') medewerkers werden begeleid bij het omgaan met eventuele eigenaardigheden van hun nieuwe collega's. Er zijn echter ook bedrijven die menen dat autistische werkers het beste tot hun recht komen in een volledig op hun eisen afgestemde werkomgeving. Die gedachte, die onder meer wordt aangehangen door het Utrechtse Specialisterren, resulteert in het op opdrachtbasis aannemen van testwerkzaamheden die dan in de eigen 'testfabriek' worden uitgevoerd, zodat testers en neurotypici elkaar niet voor de voeten lopen.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in