Overslaan en naar de inhoud gaan

'Acer komt met goedkopere Windows 8-tablet'

Op de Amerikaanse site van Amazon stond vrijdag kortstondig de Acer Iconia W3-810-1600 in de etalage, een zilverkleurige tabletcomputer met een beeldscherm van 8,1 inch dat een resolutie van 1280 x 800 pixels biedt. Andere specificaties zijn een dual-core Intel Atom processor, 32 GB opslagcapaciteit en een gewicht van circa 500 gram. Bij de prijs van bijna 380 dollar stond de opmerking "tijdelijk niet in voorraad".
Business
Shutterstock
Shutterstock

Amazon trok de publicatie na enkele uren weer in, maar voor die tijd hadden enkele Amerikaanse nieuwssites de tablet al gespot. Prijs en formaat maken de Acer W3-810 volgens hen opvallend. Vergeleken met een even grote iPad mini met 32 GB, die in de VS 429 dollar kost, is de prijs zeker concurrerend.

Surface Pro van Microsoft is krachtiger en veel duurder

De tot nog toe bekendste tablet met Windows 8, de Surface Pro van Microsoft, kost vanaf 899 dollar en heeft een scherm van 10,6 inch. De Surface Pro valt met zijn Core i5-processor, 4 GB werkgeheugen en 64 of 128 GB opslagruimte wel duidelijk in een hogere prestatieklasse.

Wat beter vergelijkbaar is de ElitePad 900 van HP, die ook een dual-core Atom processor en een resolutie van 1280 x 800 pixels heeft. Het scherm van de ElitePad is echter groter (10,1 inch) en hij biedt meer opslagcapaciteit: 64 GB. De tablet van HP weegt 625 gram. De ElitePad 900 kost in Amerika met de 32-bits versie van Windows 8 Pro 699 dollar.

Minimumeisen voor Windows 8-tablets versoepeld

In maart versoepelde Microsoft de eisen waaraan een Windows 8-tablet moet voldoen. Fabrikanten kunnen voortaan volstaan met een schermresolutie van 1024 x 768 pixels. De versoepeling komt tegemoet aan fabrikanten die tablets met een kleiner scherm dan 10 inch willen uitbrengen. een formaat van circa 10 inch was min of meer de norm toen Apple met zijn iPad de tabletmarkt domineerde. Er is echter een verschuiving in de vraag waarneembaar naar tablets met schermen van 7 tot 8 inch.

Volgens analist Patrick Moorhead heeft Microsoft ook met zijn licentieprijzen water in de wijn gedaan om de prijs van Windows 8-tablets omlaag te krijgen, aldus Computerworld. Fabrikanten die kleinere tablets met bepaalde - minder krachtige - processoren ontwikkelen, kunnen korting op de licentiekosten krijgen.

Sommige specificaties aan de magere kant

Wat enkele specificaties betreft lijkt de tablet van Acer wat onderbedeeld. Een opslagcapaciteit van 32 GB betekent dat voor de eindgebruiker weinig ruimte overblijft nadat Windows 8 zijn tol heeft geëist. Dat valt te ondervangen door de herstelpartitie weg te laten, maar die oplossing biedt minder zekerheid. Ook de beschikbaarheid van slechts één USB-poort is wat karig, maar wel werkbaar.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in