Overslaan en naar de inhoud gaan

SLA's van cloudleveranciers schieten tekort

Dat concludeert de gebruikersbelangengroep Cloud Standards Customer Council na analyse van een tiental service level agreements (SLA's) die cloudleveranciers hanteren. CSCC noemt de leveranciers niet bij naam. Het houdt het bij 'leveringsvoorwaarden van leidende aanbieders van public-clouddiensten'.
Business
Shutterstock
Shutterstock

CSCC constateert dat SLA's in de regel in het voordeel van de leverancier geformuleerd zijn. Zo is het veelal aan de afnemer om tekortschieten van de leverancier te constateren en vast te leggen, aan de bel te trekken als een service level niet gehaald wordt en compensatie te eisen. De voorwaarden zijn ook nogal eens lastig te begrijpen, mede omdat kernbegrippen verspreid over meerdere documenten worden uitgelegd.

Afstemming op specifieke toepassingen lastig

Het blijkt veelal ook lastig te onderhandelen met de aanbieders. Terwijl het niet onbelangrijk is om de service levels af te stemmen op het doel dat men nastreeft. Aan een cloudoplossing voor back-up en recovery zal men immers andere eisen stellen dan aan een testomgeving in de cloud, stelt CSCC, terwijl een webwinkel weer heel eigen eisen stelt. Het blijkt echter ook heel lastig om voor een specifieke toepassing de cloudleverancier met de meest passende voorwaarden te vinden, omdat de voorwaarden van verschillende leveranciers zich lastig laten vergelijken.

CSCC heeft zijn bevindingen, en daaraan gekoppeld een aantal adviezen, vastgelegd in het gratis te downloaden rapport Public Cloud Service Agreements: What to Expect and What to Negotiate [PDF].

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in