Overslaan en naar de inhoud gaan

Duitse rechtbank verklaart patent Apple ongeldig

Het Bundespatentgericht kwam gisteren tot zijn uitspraak na een zitting van een volle dag waarin Apple 14 amendementen indiende in een vergeefse poging zijn patent te redden. Dat meldt Florian Mueller, een specialist op het gebied van softwarepatenten en uitgever van het blog Foss Patents.
Business
Shutterstock
Shutterstock

De rechters kwamen tot het oordeel dat de vinding van Apple om "een toestel te ontgrendelen door gebaren te maken op een ontgrendelafbeelding" onvoldoende technologische innovatie bevat om in aanmerking te komen voor een patent.

Rechtszaken over patent tegen Motorola en Samsung

Apple gebruikt deze methode van meet af aan op zijn iPhones en iPads, maar ook andere fabrikanten passen een soortgelijk mechanisme toe op hun producten. Met een beroep op zijn octrooi voert Apple her en der in Europa rechtszaken tegen Motorola en Samsung met als doel een verkoopverbod voor toestellen die een touchscreen met schuifbalk hebben.

Een rechtbank in München legde Motorola Mobility in februari vorig jaar nog een verkoopverbod op voor diverse toestellen die het patent van Apple zouden hebben geschonden. Tegen die uitspraak ging Motorola Mobility, onderdeel van Google, in beroep. Kort daarna verwierp dezelfde rechter echter een andere eis van Apple, nu gericht tegen Samsung, over hetzelfde patent. In maart werd de verdere behandeling van de zaak opgeschort in afwachting van een oordeel van het Duitse Octrooibureau.

Apple kan nog in beroep gaan

De uitspraak van gisteren door het Bundespatentgericht is een tegenslag voor Apple, maar het laatste woord in de zaak is ook nu nog niet gezegd. Apple kan nog beroep aantekenen tegen de uitspraak van de patentrechtbank bij het Duitse Hooggerechtshof.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in