Overslaan en naar de inhoud gaan

Apple vraagt patent aan op draadloos laptopscherm

Convertibles - combinaties van laptop en tablet - zijn er te kust en te keur. Vooral sinds de komst van Windows 8 hebben fabrikanten tientallen 'hybride' modellen uitgebracht, bestaand uit een tablet met optioneel toetsenbord of een notebook met omklapbaar, soms zelfs afneembaar scherm. Voorbeelden zijn de Asus Transformer, de XPS 12 van Dell en de IdeaPads van Lenovo.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Apple heeft deze modegolf aan zich voorbij laten gaan. Maar de patentaanvraag die het U.S. Patent and Trademark Office (USPTO) donderdag publiceerde laat zien dat Apple een originele variant op het convertible-thema voor ogen straat. De aanvraag is overigens al in september 2011 ingediend.

Scherm haalt energie draadloos uit basisdeel

Het beschreven apparaat - 'Wireless display for electronic devices' genaamd - bestaat uit een basisstation dat eruit ziet als het systeemdeel van een laptop, en een los scherm dat in het basisdeel wordt geklikt maar ook los kan worden gebruikt. In dat laatste geval is het een tablet, maar wel een heel bijzondere.

In het basisdeel zit een processor, een chip voor draadloze communicatie en een energiebron (batterij of netvoeding). Het displaydeel bevat het beeldscherm, een beeldchip die draadloos communiceert met het basisdeel en een chip die draadloos energie ontvangt van de energiebron in het basisdeel.

Simpele processor en weglaten batterij houden tabletdeel licht

In het schermdeel zit slechts een simpele, energiezuinige (video-)processor. Alle dataverwerking gebeurt in het basisdeel. Door de draadloze energieoverdracht hoeft het schermdeel geen, of maar een kleine, batterij te bevatten (de patentbeschrijving rept niet van een eigen batterij in het schermgedeelte). Door deze eigenschappen kan het displaydeel vermoedelijk heel licht zijn, veel lichter dan de huidige iPad die zo'n 650 gram weegt. De oplossing die Apple voorstaat zou zich vooral lenen voor gebruik thuis of op het werk, op heel korte afstand van het basisdeel. Voor gebruik onderweg zal de gebruiker beide helften fysiek moeten koppelen.

Apple werkt al langer aan draadloos opladen

Het concept van draadloos opladen is niet nieuw voor Apple. In 2011 vroeg het bedrijf al patent aan om een iOS-apparaat draadloos van energie te voorzien door het dichtbij een computer te houden. Vorige maand volgde een patentaanvraag voor een vinding die de iPad laat opladen via een schermcover met draadloze energie-ontvanger.

In het nabije verleden heeft Apple-CEO Tim Cook zich sceptisch uitgelaten over convertibles, omdat ze volgens hem vaak op een compromis uitdraaien dat nergens in uitblinkt. "Je kunt best een broodrooster en een koelkast samenbrengen, maar die dingen zullen de gebruiker waarschijnlijk niet blij maken", aldus Cook.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in