Overslaan en naar de inhoud gaan

Gebruikers iPhone weer meest tevreden

Onderzoeksbureau J.D. Power and Associates vraagt gebruikers regelmatig hoe tevreden ze met hun smartphone zijn. Nu al voor de 9e keer op rij haalt Apple in de Smartphone Index Rankings de hoogste score. De waardering voor de iPhone is zelfs nog iets hoger dan in de vorige peiling uit september 2012.
Business
Shutterstock
Shutterstock

In de nieuwe peiling krijgt Apple 855 punten op een maximaal haalbare score van 1000. Het bedrijf verdient daarmee als enige 5 'stippen' voor tevredenheid over zijn telefoontjes.Een flink eind daarachter staat Nokia met 795 punten, op de voet gevolgd door Samsung (793), Motorola (792) en HTC (790). In de achterhoede komen we LG (744) en BlackBerry (732) tegen.

Nokia boekt grootste vooruitgang

Nokia heeft wat betreft tevredenheid de grootste vooruitgang geboekt, vermoedelijk dankzij de introductie en uitbouw van de Lumia-serie met Windows Phone 8. In het vorige onderzoek haalde de Finse fabrikant 29 punten minder dan in het nieuwe onderzoek. Apple steeg het laatste halfjaar met 6 punten, Samsung met 11 punten terwijl HTC pas op de plaats maakte.

De zoveelste zege van Apple weerlegt berichten dat de iPhone wat sleets begint te raken en dat Samsung met zijn Galaxy S-modellen de iPhone heeft ingehaald of zelfs overtroefd.

Performance telt zwaarst mee in eindscore

Het onderzoek is gebaseerd op een tevredenheidspeiling onder bijna 10.000 Amerikanen die hun huidige smartphone nog geen jaar bezitten. J.D. Power vraagt onder andere een oordeel over uiterlijk, voorzieningen, gebruiksgemak en prestaties van het toestel. De tevredenheid over de prestaties is sinds het vorige onderzoek het sterkst gestegen. Deze weegt voor 33 procent mee in de totaalscore. De overige 3 factoren tellen elk voor ongeveer 22 procent mee.

Niet een bepaald model, maar het merk is maatgevend

De onderzoekers vragen niet naar bepaalde modellen, maar naar het merk. In de scores van Apple zijn dus zowel de iPhone 5 als oudere modellen meegenomen. Fabrikanten als Samsung en Nokia, die een breed assortiment verkopen van goedkope instapmodellen tot high-end toestellen als de Galaxy S III en Lumia 920, kunnen daardoor in het nadeel zijn.

De resultaten zijn nu gepubliceerd maar het eigenlijke onderzoek is gedaan tussen juli en december 2012. In die periode lanceerde Apple de iPhone 5 en was de Galaxy S II van Samsung al sinds het voorjaar op de markt.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in