Overslaan en naar de inhoud gaan

EU bekijkt contracten Apple op machtsmisbruik

De telecombedrijven hebben nog geen formele klacht bij de Europese toezichthouders ingediend. Ze hebben de Europese Commissie wel voorzien van informatie over de contracten met Apple, aldus een anonieme bron van The New York Times.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Het onderzoek zou zich in eerste instantie concentreren op contracten met Franse belbedrijven. De anonieme bron sluit niet uit dat ook telecombedrijven in andere landen tijdens het onderzoek in beeld komen.

EU bevestigt dat onderzoek is ingesteld

De Europese Commissie heeft in een verklaring bevestigd dat ze de contracten van Apple onder het vergrootglas legt. De toezichthouder is niet verplicht in actie te komen totdat iemand een formele klacht over concurrentiebelemmerend gedrag heeft ingediend.

Een woordvoerster van Apple reageerde met de stelling dat de contracten "volledig in overeenstemming zijn met plaatselijke wetgeving waar dan ook we zakendoen, inclusief de Europese Unie."

Apple zou vooral kleine telecombedrijven hard aanpakken

The New York Times maakt uit gesprekken met diverse kenners van iPhone-contracten op dat Apple voor sommige kleine Europese telecombedrijven strengere overeenkomsten afsluit dan met grotere bedrijven. Soms zouden de eisen van Apple "ongewoon strikt" zijn, waardoor andere fabrikanten van mobiele telefoons maar moeilijk kunnen concurreren.

De contracten die Apple afsluit voor de levering van iPhones zijn voor ieder telecombedrijf weer anders. Apple haalde vorig kwartaal 56 procent van zijn totale omzet binnen via dergelijke contracten.

Verkoopquota iPhone kunnen nadelig zijn voor concurrenten

Doorgaans legt Apple contractueel vast hoeveel iPhones een telecombedrijf in een bepaalde periode - doorgaans 3 jaar - moet verkopen. Als het telecombedrijf de geëiste quota afwijst, mag het de iPhone niet in het assortiment opnemen. Veel telco's huiveren bij de gedachte dat ze de iPhone niet zouden kunnen aanbieden, omdat dat veel omzet kan kosten. De hoge verkoopaantallen die Apple eist, kunnen nadelig zijn voor andere fabrikanten omdat een groot deel van de marketinginspanningen dan naar de iPhone gaat.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in