Overslaan en naar de inhoud gaan

IBM-topvrouw verdient 16,2 miljoen dollar

Rometty is sinds januari 2012 chief executive officer (CEO) van IBM als opvolger van Sam Palmisano. Ze is de eerste vrouw op die positie. Voor die tijd was ze als senior vicepresident belast met de verkoopactiviteiten. In haar nieuwe rol is haar totale inkomen bijna verdubbeld. Als verkoopchef ontving ze in 2011 circa 8,3 miljoen dollar.
Maatschappij
Shutterstock
Shutterstock

Het salaris was vorig jaar maar een relatief klein deel (1,5 miljoen dollar) van Rometty’s totale beloningspakket. Verder ontving ze voor 9,26 miljoen dollar aan aandelen en 3,92 miljoen dollar aan bonussen. Dat laatste bedrag kreeg ze op grond van een regeling die pas sinds 1 oktober van kracht is. Op die dag kreeg ze naast de titel van CEO ook die van voorzitter van de ‘board’ (directieraad).

Voorganger Palmisano ontving vorig jaar nog meer

Ondanks de extra beloning nam Rometty vorig jaar minder geld mee naar huis dan haar voorganger Sam Palmisano, die nog tot oktober 2012 de ‘board’ leidde. Palmisano ontving 37,1 miljoen dollar, nog meer dan de 31,8 miljoen dollar in zijn laatste jaar als topman van IBM. Het leeuwendeel van Palmisano’s inkomsten bestond uit aandelen.

Mocht Palmisano besluiten om aan te blijven als adviseur van IBM, dan kan hij op werkdagen van meer dan 4 uur 20.000 dollar vangen en op dagen dat hij korter dan 4 uur werkt 10.000 dollar.

Tijdens Rometty’s eerste jaar als CEO is de winst van IBM weliswaar met 5 procent gestegen naar 16,6 miljard dollar, maar de omzet kromp met 2 procent naar 104,5 miljard dollar. Vorige maand kondigde IBM aan dat de winst dit jaar zal uitkomen boven de verwachtingen van analisten. Dat stuwde de beurskoers op met het hoogste stijgingspercentage in een jaar.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in