Overslaan en naar de inhoud gaan

Gebruikersgroep stelt eigen eisen aan cloud

Het gaat hier vooral om publieke clouds, die veel voordelen kunnen bieden. De Open Data Center Alliance (ODCA) wil, dat de aanbieders van dat type clouds zich meer gaan inspannen om die voordelen ook makkelijk bereikbaar te maken. Om dat voor elkaar te krijgen zijn twee zogeheten frameworks gedefinieerd met aanbevelingen en richtlijnen.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Beveiliging is vaak een onduidelijk aspect

Het ene framework heeft betrekking op de beveiliging van data die in een cloudomgeving wordt opgeslagen. Veel CIO's zijn nog steeds huiverig om hun gegevens buiten de muren te stallen. Van de cloudaanbieders wordt geëist dat zij een betere beveiliging van die data gaan bieden. Met daarbij ook een zeer duidelijke beschrijving van de maatregelen die zijn genomen om de data veilig te stellen.

'Weg met de traditionele licentiemodellen'

De ODCA, waar bedrijven als BMW, Deutsche Bank en Lockheed Martin lid van zijn, heeft het niet zo op de archaïsche manier waarop het gebruik van software in rekening wordt gebracht. "De softwareleveranciers ouden nog steeds vast aan hun oude licentieprogramma's, waar je betaalt voor het gebruik op een bepaalde machine. We betalen op basis van het aantal processors, het geheugengebruik en meer metics die makkelijk vast te stellen zijn. Ga je echter naar de cloud, dan zijn die waarden zinloos geworden. Het ene moment draait een applicatie op 4 cores en een uur later zijn er misschein wel 50 cores aan het werk", aldus de ODCA.

De oude modellen zijn niet mer te vertalen naar een cloudomgeving. "Maar onze oude licentiecontracten weggooien willen we ook niet", zegt Mario Müller, chairman of the ODCA en vice-president IT-zaken bij BMW. "We moeten dus een methode bedenken om die bestaande licenties over te zetten naar de cloud."

Applicaties moeten ook soepeler worden

Traditionele toepassingen kunnen best draaien in een cloudomgeving, maar er is geen garantie dat ze dan efficiënt werken. Müller: "De softwaremakers zullen actie moeten ondernemen. Hun producten moeten veel schaalbaarder worden dan nu het geval is. Niet alleen omhoog, maar ook omlaag. We zijn zelf begonnen met een private cloud, om exact te weten waar we over praten."


Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in