Overslaan en naar de inhoud gaan

Kim Dotcom mag spionnen dagvaarden

Volgens Kim Dotcom is hij illegaal in de gaten gehouden (lees: bespioneerd) tijdens de voorbereidingen voor het lanceren van zijn nieuwe cloud-opslagwebsite. De schuldige partij in zijn ogen was het Government Communications Security Bureau (GCSB), een onderdeel van de overheid dat waakt over de veiligheid op onder andere internet.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Vergeefse poging

Dotcom wilde de dienst een proces aandoen, maar dat werd gedwarsboomd door een juridische actie van het GCSB. Centrale vraag is: mag een overheidsdienst informatie verzamelen van ingezetenen van Nieuw-Zeeland? Het antwoord luidt in principe 'nee', maar het GCSB meende dat de regel in dit geval niet opging omdat Dotcom in Duitsland is geboren. Hij zou dus niet vallen onder de definitie van 'ingezetene'. En dus, zo stelt de overheidsdienst, mochten de gegevens wèl worden verzameld en was een rechtszaak uitgesloten.

Het mag van de rechter

Nu heeft het Court of Appeal besloten dat Dotcom wel degelijk een ingezetene is en dat het vergaren van de informatie dus illegaal is gebeurd. Dat gezegd zijnde, ligt de weg open om de overheidsdienst voor de rechter te slepen. De minister-president van Nieuw-Zeeland, John Key, heeft inmiddels namens de overheid excuses aangeboden. Wanneer de rechtszaak wordt aangespannen is nog niet bekend.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in