Overslaan en naar de inhoud gaan

CeBIT: Palmscanner maakt identiteitsfraude lastiger

Volgens Fujitsu is het scannen van een handpalm betrouwbaarder en makkelijker dan traditionele authenticatiemethodes zoals een chippas in combinatie met een pincode. De techniek kan volgens de fabrikant worden ingezet om identiteitsfraude te bestrijden.
Business
Shutterstock
Shutterstock

De gebruiker hoeft geen pasjes bij zich te hebben of wachtwoorden of pincodes te onthouden. Bovendien is de techniek simpeler en goedkoper te implementeren dan die van de eveneens zeer betrouwbare irisscan die bijvoorbeeld op Schiphol wordt gebruikt voor identificatie van frequentie luchtreizigers.

Contactloze scanner herkent uniek aderpatroon

PalmSecure maakt gebruik van een contactloze scanner. Het apparaat leest het patroon van aderen met zuurstofarm bloed in de handpalm, dat voor ieder individu uniek is. De gebruiker hoeft zijn of haar hand alleen maar even voor of boven de scanner te laten zweven. Daarna wordt binnen enkele seconden de identiteit vastgesteld, vooropgesteld natuurlijk dat het persoonlijke aderpatroon eerder al in het systeem is vastgelegd. Een contactloze oplossing is volgens Fujitsu hygiënischer dan het gebruik van een glasplaat waar de hand op moet rusten om de scan te maken.

Toepassingen in luchtvaart, detailhandel en entertainment

Het systeem is volgens Fujitsu toepasbaar in een breed scala aan verticale toepassingen. De Japanse fabrikant is al in gesprek met organisaties in diverse bedrijfstakken, uiteenlopend van de luchtvaart tot de detailhandel en vermaakssector. Fujitsu denkt dat de palmscan bijvoorbeeld de instapkaart van luchtvaartmaatschappijen zou kunnen vervangen.

Andere mogelijke toepassingen zijn te vinden in de financiële sector. De Italiaanse bank UniCredit heeft in december al een eerste serie tests uitgevoerd met zijn mobiele betaalsysteem Papillon, dat is gebaseerd op PalmSecure. UniCredit is van plan Papillon stapsgewijs te introduceren als aanvulling op andere betaalsystemen, aldus Fujitsu.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in