Overslaan en naar de inhoud gaan

Adoptie Windows 8 nog trager dan Vista

Dat blijkt uit nieuwe cijfers van onderzoeksbureau Net Applications. Metingen van bezoeken aan tienduizenden websites laten zien dat Windows 8 eind februari een marktaandeel had van 2,67 procent. In januari was dat nog 2,26 procent en in december 1,72 procent. Deze cijfers hebben betrekking op de totale markt voor desktop-besturingssystemen, inclusief Mac OS X en Linux.
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

Wordt alleen gekeken naar het Windows-segment dan draaiden Windows 8 en zijn zusterproduct Windows RT eind februari op 3 procent van alle pc's. Dat is 0,4 procentpunt meer dan eind januari. De toename in februari was kleiner dan in januari, toen het gebruik van Windows 8 al minder hard groeide dan in december.

Vergelijking met geflopt Windows Vista dringt zich op

De vergelijking met Windows Vista, dat algemeen als een flop wordt beschouwd, valt zelfs nog in het nadeel van Windows 8 uit. In de 4e maand na de marktintroductie had Vista een marktaandeel van 4 procent opgebouwd. In een vergelijkbare tijdsduur blijft Windows 8 daar met zijn 3 procent nog bij achter.

Als de huidige trend doorzet, dan zou Windows 8 als een grotere mislukking de geschiedenis kunnen ingaan dan Windows Vista. Microsoft revancheerde zich indertijd met Windows 7. Dat besturingssysteem had eind februari een aandeel van 44,55 procent op de totale markt voor desktop-besturingssystemen, vergeleken met 44,48 procent eind januari.

Windows XP valt langzaam maar gestaag terug

Ouwe getrouwe Windows XP valt gestaag terug, maar heeft toch nog altijd 38,99 procent van de markt in handen.In januari was dat 39,51 procent. Binnen het Windows-segment had XP in februari een aandeel van 42,6 procent. Over ruim een jaar, op 14 april 2014, stopt Microsoft met de laatste ondersteuning van Windows XP. In het huidige tempo zal XP op de fatale datum nog op tientallen procenten van alle pc's in de wereld zijn geïnstalleerd.

De cijfers van Net Applications zijn te vinden op de website Netmarketshare.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in