Overslaan en naar de inhoud gaan

Grote klanten stromen toe bij Salesforce.com

De omzet van Salesforce.com steeg in het 4e kwartaal van zijn boekjaar, dat eind januari werd afgesloten, met 32 procent naar 834,7 miljoen dollar. Analisten zaten er niet ver naast met hun prognose van gemiddeld 830,9 miljoen dollar, meldt persbureau Bloomberg. Het overgrote deel van de kwartaalomzet – 785 miljoen dollar - bestond uit inkomsten uit abonnementen en ondersteuning.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

De kwartaalwinst kwam uit op 51 dollarcent per aandeel, als bepaalde eenmalige lasten buiten beschouwing blijven. Hier deed Salesforce.com het een stuk beter dan de verwachting van 40 dollarcent per aandeel.

Trend van cloud computing speelt bedrijf in de kaart

De jaaromzet nam met 35 procent toe tot 3,05 miljard dollar. Topman Marc Benioff spreekt van een ‘spectaculaire finish van het boekjaar”. Van de top-10 leveranciers van bedrijfssoftware in de wereld blijft Salesforce.com volgens hem het hardst groeien.

De verschuiving van de IT-bestedingen richting cloud computing speelt Salesforce.com in de kaart en concurrenten als Oracle en SAP proberen ijlings hun achterstand in te halen.

Nieuwe contracten met grote klanten afgesloten

Ook grote bedrijven vertrouwen hun zakelijke applicatiebehoeften steeds vaker toe aan Salesforce.com, dat via internet toepassingen voor relatiebeheer, online-marketing en personeelsmanagement aanbiedt. In het afgelopen kwartaal tekenden 9 nieuwe klanten contracten met een waarde van 10 miljoen dollar of meer.

Een belangrijke maatstaf voor de toekomstige omzet van het bedrijf zijn de facturen die aan klanten in rekening zijn gebracht ('billings'). De waarde daarvan groeide in het 4e kwartaal met 29 procent naar 1,4 miljard dollar. Dat is fors hoger dan de 1,28 miljard dollar waar analisten op rekenden.

Tot voor kort concentreerde Salesforce.com zich op kortetermijncontracten, zei financieel directeur Graham Smith in een toelichting. Afgelopen kwartaal had echter al circa 80 procent van de facturen betrekking op jaarcontracten, aldus Smith.

Jaaromzet verwacht van circa 3,85 miljard dollar

Het bedrijf verwacht in het lopende kwartaal een winst van 40 tot 42 dollarcent per aandeel over een omzet tussen 882 en 887 miljoen dollar. Die bedragen zijn ongeveer in lijn met prognoses van analisten. Het hele boekjaar kan een omzet van 3,82 tot 3,87 miljard dollar opleveren, een spreiding die ook overeenstemt met de gemiddelde verwachting op Wall Street van 3,85 miljard dollar.

Beleggers beloonden het bedrijf donderdag met een flinke koersstijging. Overdag steeg de prijs van het aandeel Salesforce.com al met 1,4 procent en in de avondhandel in New York liep de koerswinst op tot ruim 9 procent.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in