Overslaan en naar de inhoud gaan

Industrie blij met einde thuiskopieheffing

De rechter heeft bepaald dat importeurs en fabrikanten geen kopieerheffing hoeven af te dragen over leveringen aan zakelijke gebruikers. Dit is gebleken in de rechtszaak tussen Imation en Stichting de Thuiskopie. Er is nu duidelijk gemaakt dat Thuiskopie geen recht heeft op heffingen over zakelijk aangeschafte producten.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Wijze van innen kan niet door de beugel

Eerdere jurisprudentie had al duidelijk gemaakt dat zakelijke producten op grond van de Auteurswet buiten de claims van Stichting de Thuiskopie vielen. Maar die Stichting heeft altijd geëist dat over alle producten een heffing moest worden betaald en dat de zakelijke gebruikers vervolgens die heffing konden terugvragen. Veel bedrijven hebben dat ervaren als een verkeerde procedure, zeker omdat er ook nog eens administratiekosten betaald moesten worden. Die kosten beliepen 8,50 euro, en dat bedrag moest ook worden betaald voor bijvoorbeeld een teruggave van maar 5,00 euro.

Terug naar de essentie

"Een duidelijke winst voor het gezonde verstand", aldus FIAR CE-directeur André Habets: "Het hele heffingensysteem is natuurlijk achterhaald, ondoorzichtig en oneerlijk, maar in ieder geval wordt het systeem zo wel teruggebracht tot de proporties waar het volgens de wet voor bedoeld is." Directeur Sylvia Roelofs van Nederland ICT: "We zijn blij dat de rechter een eerste streep in het zand heeft getrokken tegen de veel te brede interpretatie van de heffingen. Maar er is nog steeds onduidelijkheid over de nieuwe heffingen."


Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in