Overslaan en naar de inhoud gaan

Boete voor Henk Krol na computerinbraak

Update De rechtbank in Den Bosch vindt dat hij te ver is gegaan omdat hij na de ontdekking dat hij eenvoudig kon inloggen, meteen naar de media is gestapt en het laboratorium te weinig tijd heeft gegeven om te reageren.
Euro's
© CC0 - Pexels.com
CC0 - Pexels.com

Tegen Krol was 750 euro boete onvoorwaardelijk plus 750 euro boete voorwaardelijk geëist. De rechtbank legt de voorwaardelijke boete niet op, omdat de rechtbank niet gelooft dat er een kans op herhaling is. De veroordeling van de fractievoorzitter van 50PLUS heeft geen gevolgen voor zijn lidmaatschap van de Tweede Kamer.

Rechtbank twijfelt niet aan goede bedoelingen Krol

De site van Diagnostiek voor U is bedoeld voor medische professionals en bevat de medische gegevens van duizenden Brabanders. Krol kreeg de inloggegevens via een vrijwilliger en lid van 50PLUS, die een code had gehoord van zijn psychiater.

Krol wilde de slechte beveiliging van de site aantonen. De rechtbank twijfelt niet aan zijn goede bedoelingen. En voor zover de politicus en toenmalig journalist heeft ingelogd, enkele patiëntgegevens zag en uitprintte, was dat gerechtvaardigd en verdedigbaar, oordeelde de rechter.

Over de beveiliging van de internetsite doet de rechter geen harde uitspraken. De rechter constateert dat er geen sprake was van een technisch mankement maar dat één gebruiker (de psychiater) onzorgvuldig was met zijn inloggegevens.

Schadeclaim niet toegewezen

Een schadeclaim van 1000 euro werd niet toegewezen omdat niet eenvoudig is te beoordelen of er een verband is tussen de vermeende schade en de computerinbraak en mogelijke eigen schuld van Diagnostiek voor U.

De rechter legde de medeverdachte die aan Krol de inloggegevens gaf, een voorwaardelijke boete van 250 euro op.

Krol is verbaasd over veroordeling

''Vreemd en merkwaardig''. Dat is de eerste reactie van Krol op zijn veroordeling. Hij leest in de uitspraak dat het hacken en het uitdraaien van gegevens een ''hoger doel'' diende en dat hij daar niet voor veroordeeld is, maar wel voor het feit dat hij met zijn ontdekking vervolgens naar de pers stapte. ''Een hele merkwaardige kwestie. Ik ben blij dat ik niet veroordeeld word voor het hacken, maar ik heb nog nooit gehoord dat iemand veroordeeld wordt omdat hij naar de pers liep'', reageerde Krol.

Aanklacht van hacken is 'lachwekkend'

De aanklacht van 'hacken' heeft hij sowieso niet begrepen. Dat was ''lachwekkend'', zegt Krol, omdat hij bar weinig verstand heeft van computers en internet.

Hij wijst er op dat hij ook niet actief naar de pers liep toen hij had ontdekt hoe slecht de beveiliging was bij het laboratorium Diagnostiek voor U. ''Ik belde een journalist bij Omroep Brabant om hem te vragen hoe hij hier mee om zou gaan. Toen hij daarna met een camera op de stoep stond, kon ik hem moeilijk wegsturen.''

Krol gaat de uitspraak met zijn advocaat nader bestuderen en besluit daarna of hij beroep aantekent. Het Openbaar Ministerie is niet ontevreden over het vonnis, maar denkt nog na over een eventueel hoger beroep.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in