Overslaan en naar de inhoud gaan

NPCF: 'Huisartsen, bied alternatief voor EPD'

Gisteren stemden 16 van de 23 Nederlandse huisartsenkringen voor de nieuwe opzet van het elektronisch patiëntendossier (EPD). 5 regio's stemden tegen en 2 kringen onthielden zich van stemming. Als een huisarts zich niet aansluit bij het systeem, zijn de gegevens van zijn of haar patiënten ook niet in te zien. "Maar het is niet aan de huisarts om dat te beslissen. Dat moet de patiënt doen", vindt Wind.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Met goed alternatief komen

"Wat ons betreft is het doel uitwisseling van gegevens van patiënten, als zij dat willen. Het enige middel daarvoor is op dit moment het LSP. Als huisartsen beslissen daar niet aan mee te doen, moeten ze wel met een goed alternatief komen, dat ook aan de eisen van de inspectie voldoet", zegt Wind. "Ik neem aan dat ze daar erg goed over na gaan denken."

Niet inzien van gegevens is onbestaanbaar

Ook voorzitter van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) Steven van Eijck is pleitbezorger van uitwisseling van patiëntgegevens. ,,Het is onbestaanbaar dat het nu mogelijk is dat een patiënt zich met een acuut probleem bij een huisartsenpost meldt en dat die niet kan inzien wat die patiënt voor medicatie slikt en of hij allergisch is voor een bepaald medicijn'', aldus Van Eijck.

Steeds meer voorstander

Volgens Paul Habets, de vice-voorzitter van de LHV, doen patiënten die te maken hebben met een twijfelende of weigerende huisarts er goed aan het onderwerp aan te snijden. ,,Als een arts meerdere chronisch zieke patiënten heeft, die zeggen dat dit geregeld moet worden, dan zal die dokter dat wel doen. Het gaat uiteindelijk om de patiënt." Volgens hem zullen dankzij goede voorlichting en de werking in de praktijk steeds meer cliënten en artsen voorstander worden van het EPD.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in