Overslaan en naar de inhoud gaan

UWV stuk somberder over arbeidsmarkt

De werkgelegenheid neemt in Nederland in 2013 naar verwachting af met 85.000 banen, waarmee het aantal vacatures een dieptepunt bereikt. In juni vorig jaar ging UWV nog uit van een afname van het aantal banen dit jaar met 7000. “De economie ontwikkelt zich ongunstiger dan vorig jaar werd voorspeld. De werkgelegenheid neemt daardoor sterker af dan verwacht”, aldus UWV.
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

De arbeidsmarkt kromp vorig jaar naar schatting al met 51.000 banen. In heel 2013 ontstaan bijna 640.000 vacatures, het laagste niveau in zeker 16 jaar. In de periode voor de crisis kwamen er nog jaarlijks 1,1 miljoen vacatures bij.

Ook harde klappen in de IT

De uitkeringsinstantie voorziet de sterkste teruggang in de industrie, de bouw en het openbaar bestuur. Maar ook de IT-sector heeft last van de aanhoudende economische malaise. “Aanbieders van IT en informatiedienstverlening zijn sterk afhankelijk van de ontwikkelingen in andere sectoren, maar ook van de overheid. Dit betekent dat ook deze sector onder druk staat”, schrijft het UWV in een extra rapport dat vandaag is verschenen.

De uitkeringsinstantie verwacht dat de vraag naar IT’ers zal stabiliseren. “Afgezien van de crisisjaren 2009 en 2010, is de werkgelegenheid in deze sector de afgelopen tijd voortdurend toegenomen. Voor 2013 zal het aantal banen vanwege de vrijwel gelijkblijvende afzet niet verder toenemen.”

Veel somberder dan half jaar geleden

In juni 2012 schreef het UWV nog in haar arbeidsmarktrapport dat de ICT-sector zich dit jaar bovengemiddeld zou ontwikkelen, door aanhoudende digitalisering en toenemende vraag naar IT-beveiliging. Voor 2012 werd toen nog een afzetgroei voorzien van 0,75 procent. Voor 2013 werd toen nog een groei van 1,5 procent voorspeld. Ook werd een half jaar terug nog gedacht dat het aantal IT-banen in 2012 en 2013 verder zou toenemen.

Het CBS kondigde eerder deze maand al aan dat de werkloosheid in Nederland in december verder is opgelopen tot 7,2 procent van de beroepsbevolking. Daarmee zaten er in totaal 571.000 mensen zonder werk. Per maand kwamen er vorig jaar gemiddeld 10.000 werklozen bij. Het aantal werkloze IT'ers in ons land is inmiddels boven de 11.500 uitgekomen.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in