Overslaan en naar de inhoud gaan

Bewegingssensor verraadt wachtwoord

Beveilingsspecialisten zijn er in geslaagd 'sterke' pincodes en ontgrendelbewegingen die gebruikers op hun smartphone invoerden, te 'raden' door analyse van de kleine schommelbewegingen die het gevolg zijn van de invoer op het aanraakscherm. Die bewegingen worden doorlopend vastgelegd door de zogeheten accellerometers in de smartphone.
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

Vrij toegankelijk voor apps van derden

Accelerometer-gegevens zijn makkelijker dan de meeste andere systeemdata uitleesbaar voor apps van derden. Zo hebben apps, anders dan bijvoorbeeld bij het gebruik van locatiegegevens het geval is, als regel geen toestemming van de gebruiker nodig om bewegingsgegevens op te vragen. Veel apps gebruiken bewegingen met de smartphone als een reguliere vorm van invoer door de gebruiker, niet alleen in spelletjes maar ook in productiviteitsapps die schudden als 'ongedaan maken' opvatten.

Matchen met referentie-schommelingen

De onderzoekers, van het Swarthmore College in Pennsylvania, haalden de bewegingsgegevens over naar hun eigen computer, waarop zij ze vergeleken met een eigen set referentiebewegingsgegevens.
De matches die ze aldus maakten, klopten verrassend vaak, verklaarde onderzoeksleider Adam J Aviv tegenover BBC. In 43 procent van de gevallen raadde het systeem de werkelijke code binnen vijf pogingen. Bij ontgrendeling via een schuifpatroon, sneuvelde zelfs 73 procent van de codes binnen 5 gokjes.

Lopen verhoogt de veiligheid

Deze percentages gelden voor gebruikers die hun smartphone staande ontgrendelden. Als de gebruiker z'n code invoert terwijl hij loopt, veroorzaakt dat 'bewegingsruis' die de succeskansen van de 'hackers' aanzienlijk vermindert. Volgens Aviv werden diverse smartphone-modellen met succes aan de 'uitleesprocedure' onderworpen. Hij wilde niet in detail kwijt om welke merken of modellen het gaat.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in