Overslaan en naar de inhoud gaan

Apple mikt met 128 GB iPad op bedrijven

Het nieuwe model is volgens Apple vooral gericht op zakelijke gebruikers. In het persbericht verwijst de fabrikant naar de triomfen die de iPad nu al zou vieren in het bedrijfsleven, het onderwijs en de creatieve sector. Een model met verdubbelde opslagcapaciteit komt daar als geroepen, verwacht Apple.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Van de top-500 bedrijven die zakenblad Fortune jaarlijks opstelt, gebruikt 85 procent nu al iPads of is bezig ze te testen, aldus Apple. Bedrijven die regelmatig grote hoeveelheden data zoals CAD-bestanden en röntgenfoto’s gebruiken, films en muziekstukken bewerken, trainingsvideo’s en servicehandleidingen gebruiken zouden allemaal profiteren van meer opslagruimte.

Specificaties verder gelijk aan modellen met 32 en 64 GB

Net als de bestaande versies van de iPad van de 4e generatie heeft de iPad 128 GB een Retina-kleurenscherm, een A6X-processor met 2 rekenkernen en 4 grafische kernen, een HD-camera en een Lightning-connector voor opladen en synchroniseren. Apple levert hem met iOS versie 6.1, de deze week uitgekomen update van zijn mobiele besturingssysteem.

De opslagapaciteit van de 'iPad Maxi', zoals hij al wordt genoemd, is gelijk aan die van het instapmodel van de MacBook Air met 13 inch-beeldscherm en het topmodel van de 11 inch MacBook Air. Gezien de verschillen in gebruiksmogelijkheden van een tablet versus een notebook en iOS versus Mac OS X is echter niet waarschijnlijk dat de nieuwe iPad verkopen zal wegzuigen bij de MacBook.

Er komen zoals gebruikelijk 2 uitvoeringen, met respectievelijk alleen wifi en wifi plus cellulaire communicatie (3G/4G). Ze zijn beide in zwart of wit verkrijgbaar. Het model met alleen wifi kost in Amerika 799 dollar en in Nederland 805 euro. De uitvoering voor mobiele netwerken kost in de VS 929 dollar en in Nederland 935 euro. De Nederlandse prijzen liggen exact 100 euro hoger dan die van de modellen met 64 GB. Net als in Amerika begint de verkoop hier op dinsdag 5 februari.

Meerkosten geheugenchips voor Apple veel lager

Op basis van de genoemde prijzen strijkt Apple een mooie winstmarge op, verwachten analisten. Volgens marktonderzoeker IHS iSuppli slaat de fabrikant toe op een moment dat NAND-flashgeheugen een stuk goedkoper is dan een jaar geleden: ongeveer 55 dollarcent per GB in plaats van 90 dollarcent per GB, meldt nieuwssite CNET. Dit betekent dat Apple slechts 35,20 dollar aan kosten maakt voor een uitbreiding van 64 naar 128 GB waar de klant 100 dollar voor moet neertellen.

Daar komt bij dat de modellen van 32 GB en 64 GB voor Apple naar verhouding al meer winst opleverden dan het basismodel met 16 GB,doordat de meerprijs in de winkel aanzienlijk hoger is dan de meerkosten van 16 GB of 48 GB extra aan NAND-flashchips.

128 GB iPad gericht tegen Surface Pro van Microsoft

De Britse zakenkrant Financial Times meent dat de introductie van de 128 GB iPad rechtstreeks is gericht tegen Microsoft, dat op 9 februari de Surface Pro op de markt brengt. Die tablet is voorzien van Windows 8 Pro en eveneens voor zakelijke gebruikers bedoeld. De Surface Pro met 128 GB opslagruimte gaat 999 dollar kosten, 200 dollar duurder dan de vergelijkbare iPad.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in