Overslaan en naar de inhoud gaan

Acer scoort met Chrome-notebooks

Sinds de introductie van Acer-laptops met Chrome in november 2012 maken ze 5 tot 10 procent uit van de totale afzet van het bedrijf in de Verenigde Staten. Wong zei te verwachten dat dit aandeel ook op langere termijn houdbaar is, meldt persbureau Bloomberg na een gesprek met hem.
Acer Chromebook R11
© Acer
Acer

Acer overweegt nu ook in andere landen modellen met Chrome OS op de markt te brengen, aldus de bestuursvoorzitter van de Taiwanese pc-fabrikant. De Chromebook Aspire C710 is overigens ook al in Nederland op de markt; hier kost de laptop met zijn 11,6-inch beeldscherm, Intel Ceeron dual-coreprocessor en 320 GB harddisk 269 euro.

Alternatief voor pc's met Windows

Als het besturingssysteem van Google inderdaad zo’n succes is als Wong beweert, dan kan het een bedreiging gaan vormen voor Windows van Microsoft. Acer zoekt naar alternatieven voor Windows zoals Chrome OS nadat het in de rode cijfers raakte door een tegenvallende vraag naar pc’s. In het 4e kwartaal kromp de mondiale pc-markt volgens marktonderzoeker IDC met 6,4 procent.

Wong vindt Chrome waardevol omdat het ‘veiliger’ zou zijn dan Windows. Hij voegt eraan toe dat de eerste gebruikers vooral professionele, intensieve internetgebruikers zijn bij onderwijsinstellingen. Hij verwacht dat ook bedrijven belangstelling krijgen voor Chrome. Dat er nu al enige interesse is zonder een grote marketingcampagne zoals Microsoft die voor Windows 8 voert, vindt Wong ‘bemoedigend’.

Fabrikanten hoeven Google geen licentierechten te betalen voor het installeren van Chrome OS op hun apparatuur. Daar staat volgens Wong tegenover dat Acer meer geld aan marketing en promotie moest besteden, wat volgens hem de besparing op licenties tenietdoet.

Windows 8 bracht groei pc-markt niet terug

Wat Windows 8 betreft zei Wong in het interview “dat Windows 8 op zichzelf nog steeds geen succes is”. Hij constateert dat de hele pc-markt niet de weg naar groei heeft hervonden na de lancering van Windows 8. “Dat is een simpele manier om te beoordelen of het succesvol is of niet.”

Acer is niet van plan voor het volgende studiejaar pc’s met Windows RT te introduceren, zei Wong verder. Acer is nog steeds bezig deze afgeleide versie van Windows 8, voor apparatuur met een ARM-processor, te evalueren en hakt pas later de knoop door.

Gerichte entree op markt voor smartphones

Verder hoopt Acer een partijtje te kunnen meeblazen op de markt voor smartphones, waar het nu nauwelijks een rol speelt. Dat zal gericht gebeuren via mobiele belbedrijven. Vorig jaar leverde Acer 500.000 toestellen af. Dit jaar moeten het er 1,5 miljoen worden en in 2014 hoopt Acer 5 miljoen smartphones te kunnen verkopen, zei Wong.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in