Overslaan en naar de inhoud gaan

IT-bedrijven sluizen winst weg via belastingparadijs Nederland

Volgens de krant sluisden deze multinationals in 2011 zeker 57 miljard euro van en naar Nederland, zonder veel belasting te betalen. Google, IBM en ENI lieten de hoogste bedragen via Nederland lopen. Ook Dell en Yahoo maken gebruik van deze route, meldt persbureau Bloomberg.
Belastingaanslag
© CC BY-SA 2.0
CC BY-SA 2.0

Yahoo bijvoorbeeld heeft 'honderden miljoenen' aan winsten via een boekhoudkantoortje in Zaandam naar dochterbedrijfjes op exotische oorden als Mauritius en de Kaaimaneilanden gedirigeerd om zo zijn belastingaanslag in de VS aanzienlijk te verlagen.

Yahoo sluist omzet via boekhoudkantoor in Zaandam

Uit het Volkskrant-onderzoek blijkt dat de Nederlandse belastingdruk voor de brievenbusfirma's zeer ondoorzichtig is, maar in elk geval laag. De bedrijven hebben vertrouwelijke afspraken - zogenoemde tax rulings - gemaakt met de Nederlandse Belastingdienst en betaalden tussen de 0 en 5 procent belasting over het geld dat zij van en naar Nederland boekten. Yahoo bijvoorbeeld heeft een afspraak om circa 1,35 procent belasting over zijn totale omzet in Nederland af te dragen, zei de Zaanse boekhouder tegen persbureau Bloomberg. Yahoo laat de winsten van zijn Europese vestigingen sinds 2009 om fiscale redenen ook via een klein dochterbedrijf in Zwitserland lopen.

Ook Dell betaalt nauwelijks belasting

Bloomberg noemt pc-fabrikant Dell als voorbeeld van een bedrijf dat nauwelijks belasting betaalt, deels dankzij zijn Nederlandse vestiging Dell Global BV die geen enkel personeelslid heeft. Sinds 2004 zou Dell op die manier zo'n 4 miljard dollar aan inkomstenbelasting hebben vermeden. In 2011 betaalde Dell in Nederland 0,1 procent belasting over winsten van circa 2 miljard dollar. Bijna 3/4 deel van Dells totale winst werd in dat jaar via Nederland gesluisd..

Tweede Kamer debatteert vandaag over belastingregime

Vandaag praat de Tweee Kamer over het belastingregime voor buitenlandse bedrijven. Diverse partijen, waaronder regeringspartij PvdA, zouden de brievenbusbedrijven willen aanpakken om de bezoedelde reputatie van Nederland als belastingvrijhaven te verbeteren. De Europese Commissie bond in december al de strijd aan met belastingontduiking, die de EU 1 biljoen euro per jaar zou kosten. Brussel dringt aan op hervormingen die de aantrekkingskracht van Nederland als belastingvrijhaven kunnen ondermijnen.

Sommige partijen zouden belastingparadijs willen aanpakken

Dinsdag berichtte NRC Handelsblad al uitgebreid over de groeiende kritiek op de Nederlandse belastingwetgeving voor ondernemingen. Volgens de krant zijn in Nederland ongeveer 23.000 zogenoemde doelvennootschappen oftewel brievenbusbedrijven gevestigd. Daaromheen is een hele bedrijfstak van ‘trustkantoren’ ontstaan die de belastingzaken voor buitenlandse bedrijven administreren.

Volgens de Stichting Economisch Onderzoek (SEO) zorgt de trustsector voor 1,5 miljard euro aan inkomsten voor de Nederlandse schatkist. Dat is iets meer dan 0,01 procent van de 12.000 miljard euro die jaarlijks via de trustkantoren op papier Nederland in en uit wordt gesluisd.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in