Overslaan en naar de inhoud gaan

IBM boekt meer winst over lagere omzet

Update De winst over heel 2012 kwam uit op 16,6 miljard dollar, 5 procent meer dan in 2011. Ook over het hele jaar gemeten was sprake van een daling van de omzet, met 2 procent tot 104,5 miljard dollar.
Maatschappij
Shutterstock
Shutterstock

In groeimarkten daarentegen nam de omzet toe, met 4 procent. De inkomsten in de zogenoemde BRIC-landen (Brazilië, Rusland, India en China) groeide zelfs met 7 procent. In de EMEA-regio (Europa, Midden-Oosten, Afrika) was sprake van een omzetdaling van 6 procent tot 31,8 miljard dollar. In Noord- en Zuid-Amerika bleef de verkoopdaling beperkt tot 1 procent (tot 44,6 miljard dollar) en klanten in Azië/Pacific kochten voor 25,9 miljard dollar bij IBM, 3 procent meer dan in 2011.

Hardwaretak krimpt, software brengt meer geld binnen

In de verdeling naar sector springt de krimp van de hardwaretak (Systems & Technology) eruit. Die zag de omzet met 7 procent afnemen tot 17,7 miljard dollar. Met software daarentegen haalde IBM 2 procent meer binnen dan in 2011: 25,4 miljard dollar. Lichtpuntje voor de hardwareafdeling is de sterke vraag naar de nieuwe generatie System z-mainframes, waarvan de verkoop sinds de introductie van het EC12-mainframe in augustus met 56 procent is gestegen.

Ook dienstendivisie moest inleveren

Een omzetdaling deed zich voor bij Serivces, de grootste divisie van het bedrijf. De omzet van 58,8 miljard dollar is 2 procent lager dan in 2011. Binnen deze divisie leverden zakelijke diensten het meest in (4 procent) om op 18,6 miljard dollar omzet uit te komen. Technologiediensten brachten 40,2 miljard dollar op, 2 procent minder dan in het voorgaande boekjaar.

Voor 2013 gaat IBM uit van een verdere stijging van de winst per aandeel tot minstens 15,53 dollar, van 14,37 dollar in 2012.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in