Overslaan en naar de inhoud gaan

Belkin neemt Linksys van Cisco over

De overnamesom is niet bekendgemaakt. Persbureau Bloomberg vermoedt dat veel minder is betaald dan de 500 miljoen euro die Cisco zelf in 2003 voor Linksys betaalde, omdat het bedrijfsonderdeel opereert in een volwassen marktsegment waar de winstmarges laag zijn.
modemrouter
© Linksys
Linksys

De transactie zal naar verwachting in maart worden afgerond. Het personeel kan mee naar de nieuwe eigenaar. Cisco en Belkin sluiten tegelijk een strategische overeenkomst op het gebied van distributie en marketing en zullen ook samen producten aan service providers leveren.

Merknaam Linksys blijft behouden

Belkin handhaaft ook de merknaam van Linksys. Bestaande gebruikers behouden hun garantie op Linksys-apparatuur, maakten Belkin en Cisco donderdag bekend.

In december was al uitgelekt dat Cisco de zakenbank Barclays had ingehuurd om een koper voor Linksys te vinden. Hilton Romanski, bij Cisco verantwoordelijk voor business development, zegt nu: “We hebben er vertrouwen in dat we in Belkin de beste koper hebben gevonden.”

Ooit wilde Cisco juist meer de consumentenmarkt op

Cisco nam Linksys zo’n 10 jaar geleden over in een tijd dat het zijn activiteiten nog wilde verbreden naar de consument en de SoHo-markt (small office, home office). De merknaam Linksys, die toen al veel bekendheid genoot onder thuisgebruikers, bleef bestaan met de toevoeging ’by Cisco’ op de producten. De producten van Linksys zijn ook in Nederland verkrijgbaar.

Belkin krijgt in de VS 30 procent marktaandeel

Belkin opereert in dezelfde markt als Linksys altijd deed. Het bedrijf maakt onder meer routers, switches, modems combinaties daarvan, evenals andere randapparatuur. Belkin is gevestigd in Playa Vista (Californië), dichtbij Irvine waar Linksys zijn kantoren heeft. Na de acquisitie heeft Belkin naar eigen zeggen zo’n 30 procent van de Amerikaanse markt van netwerkapparatuur voor consumenten en kleine bedrijven in handen.

Topman Chambers wil zich weer concentreren op zakelijke markt

Cisco-topman John Chambers zette enkele jaren geleden een koerswijziging in waarbij het bedrijf zich concentreert op hardware, software en diensten met hoge winstmarges voor grote en middelgrote bedrijven. Productlijnen voor consumenten en kleine bedrijven, zoals de Flip-videocamera, de tabletcomputer Cius en nu ook Linksys, gingen in de uitverkoop. In 2011 schrapte het bedrijf 6500 banen en medio 2012 nog eens 1300, mede als gevolg van het stopzetten van slecht renderende activiteiten.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in