Overslaan en naar de inhoud gaan

Resultaten SAP vallen tegen ondanks omzetgroei

De omzet is iets lager dan de 5,17 miljard euro waar analisten gemiddeld op hadden gerekend. De omzetgroei van SAP steekt wel gunstig af bij die bij van concurrent Oracle, die in de periode september-november een verkoopgroei met slechts 3,4 procent rapporteerde. Oracle kon echter wel bogen op een winststijging.
Maatschappij
Shutterstock
Shutterstock

SAP’s operationele marge viel flink terug, van 37,1 naar 31,6 procent. Dat is volgens SAP deels te wijten aan minder winstgevende activiteiten van SuccessFactors en Ariba, twee pas overgenomen bedrijven.

Operationele winst blijft achter bij verwachting

SAP maakte dinsdag geen netto winstcijfer bekend. Op 23 januari komt het bedrijf met aanvullende gegevens over het vierde kwartaal en een geactualiseerde prognose voor 2013. Het operationele winstcijfer viel investeerders en analisten echter alvast tegen. Aan de beurs van Frankfurt viel het aandeel SAP dinsdag met bijna 4 procent terug.

De omzetgroei bij SAP is aangewakkerd door de vraag naar zijn databaseproducten en web-gebaseerde bedrijssoftware. De kwartaalomzet uit software steeg met 9 procent naar 1,94 miljard euro. Het bedrijf zelf spreekt van “buitengewone groei” van de activiteiten op het gebied van database-analyse, mobiele software en cloud computing.

Groei licentieverkopen in Amerika valt sterk terug

Regionaal zijn er behoorlijke verschillen in de ontwikkeling van de licentieverkopen. In Azië/Pacific steeg de verkoop afgelopen kwartaal het sterkst: met 23 procent naar 357 miljoen euro. In EMEA (Europa, Midden-Oosten, Afrika) lag de omzet met 937 miljoen euro 8 procent hoger dan een jaar geleden. In Noord- en Zuid-Amerika bleef de groei beperkt tot 3 procent, wat de omzet daar op 643 miljoen euro bracht. In het voorgaande, derde kwartaal ging de softwareverkoop in Amerika nog met 37 procent omhoog.

Over het hele boekjaar steeg de omzet met 10 procent naar 16,3 miljard euro. Met softwarelicenties haalde SAP 4,66 miljard euro binnen, 13 procent meer dan in boekjaar 2011. Het nieuwe softwareplatform HANA, waarmee bedrijven razendsnel enorme hoeveelheden data kunnen verwerken, droeg 390 miljoen euro bij aan de jaaromzet (waarvan bijna 200 miljoen in het vierde kwartaal). De operationele winst daalde vorig jaar met 17 procent tot 4,06 miljard euro.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in