Overslaan en naar de inhoud gaan

'Apple werkt aan goedkopere iPhone'

Update Het nieuwe, eenvoudiger model komt mogelijk nog dit jaar op de markt, heeft The Wall Street Journal opgevangen van anonieme bronnen die over de plannen van Apple zijn ingelicht. Het toestel kan volgens één van die bronnen uiterlijk veel weg hebben van de iPhone 5, maar met een behuizing van polycarbonaat (een soort plastic) in plaats van aluminium. Veel andere onderdelen zouden worden overgenomen van bestaande modellen.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Plannen zijn nog niet zeker

Volgens The Wall Street Journal is het nog steeds mogelijk dat Apple afziet van het plan voor een goedkoper model. Het bedrijf staat echter onder zware druk om de relatief dure iPhone betaalbaarder te maken. Apple ondervindt steeds meer concurrentie van fabrikanten die aanzienlijk goedkopere Android-toestellen met min of meer dezelfde functionaliteit op de markt brengen.

Apple overweegt al minstens sinds 2009 om een goedkopere iPhone te ontwikkelen. Kort voor de lancering de iPhone 4 in juni 2010 maakte het bedrijf al ontwerpen voor een uitvoering met een goedkopere achterwand en randen, aldus de bronnen.

Apple mikte altijd op bovenkant van de markt

Zowel met zijn computers als mobiele telefoons heeft Apple altijd gemikt op kapitaalkrachtige kopers. De strategie van Apple is eerder gericht op het hoog houden van de winstmarges dan op het veroveren van meer marktaandeel door goedkopere producten met een krappere winstmarge aan te bieden.

Tot dusver heeft Apple nooit meer dan één nieuw model tegelijk op de markt gebracht. Wel probeert het bedrijf klanten met een krapper budget te bereiken door oudere generaties nog enige tijd in productie te houden en tegen een lagere prijs te verkopen. Zo zijn in Nederland nog steeds bepaalde uitvoeringen van de iPhone 4 en de iPhone 4s leverbaar. Terwijl de simlockvrije iPhone 5 met 16 GB opslagcapaciteit in de Apple Store 676 euro kost, is de iPhone 4s uit 2011 voor 574 euro te koop en de iPhone 4 uit 2010 voor 388 euro.

Marktaandeel in smartphones fors gedaald

Apple verkocht in het derde kwartaal van 2012 wereldwijd 14,6 procent van alle smartphones, blijkt uit cijfers van marktonderzoeker IDC. In het 4e kwartaal van 2011 en het 1e kwartaal van 2012 had de iPhone nog 23 procent van dit marktsegment in handen. De iPhone is de belangrijkste omzetmaker voor Apple. In het 4e kwartaal van boekjaar 2012 waren de iPhone en daarmee samenhangende producten goed voor 48 procent van de totale omzet van 36 miljard dollar.


Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in