Overslaan en naar de inhoud gaan

Kleine donoren financieren Wikipedia ruimschoots

Wikipedia trok in 2012 ruim 19 miljard page views per maand van ruim 483 miljoen unieke bezoekers Daarmee is het de 5e drukst bezochte website wereldwijd. Het runnen van deze site vergde volgens het jaarverslag van Wikimedia 27 miljoen dollar.
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

Van de 38,5 miljoen dollar die Wikimedia afgelopen jaar binnensleepte, was ruim 35 miljoen afkomstig van meer dan een miljoen donoren. Daarbij gaat het voornamelijk om kleine donaties; slechts een fractie van hen gaf meer dan 1000 dollar.

Wikimedia organiseerde vorige maand nog een stevige actie om meer geld op te halen, wat resulteerde in ruim 25 miljoen dollar in slechts 9 dagen. Een belangrijke reden om te doneren is dat Wikipedia zo vrij kan blijven van advertenties. De organisatie heeft inmiddels 119 mensen in dienst en laat de lemma’s vullen door naar schatting 80.000 vrijwilligers.

Zeer kritisch

De Britse nieuwssite The Register toont zich zeer kritisch over de donaties aan Wikimedia. De organisatie ontvangt nu veel geld van donoren en heeft flink wat extra medewerkers aangesteld. Stuwende kracht hierachter is Sue Gardner , executive director van de Wikimedia Foundation, die inmiddels in de Forbes top 100 van invloedrijkste vrouwen staat. Geschat wordt dat zij minstens 196.000 dollar verdient. The Register noemt het schrijnend dat de vrijwilligers voor het vullen en evalueren van de lemma’s nooit enige betalingen hebben gehad .

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in