Overslaan en naar de inhoud gaan

Gaat de applicatie-ontwikkelaar verdwijnen?

"Dat is echter maar schijn", meent Johan den Haan, Chief Technology Officer (CTO) van Mendix. "Op het moment wordt, zo hebben wij gemeten, 34 procent van de applicaties gemaakt door mensen buiten die IT-afdeling. In 2013 zal dat percentage toenemen tot 50 procent", aldus Den Haan.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

De mensen in de business units hebben een gedegen kennis van de eisen en wensen en zij kunnen dus goed de nodige applicaties ontwikkelen. Er zijn naar schatting 7 keer zoveel ontwikkelaars actief op het niveau van business-units dan professionele developers.

Agile krijgt een andere rol

Den Haan bestrijdt dat we Agile nu wel zo'n beetje hebben gezien en dat die manier van werken niet langer meer een prominente plaats heeft. "Wel zal de Agile zoals we die nu kennen, evolueren tot een entreprise-brede methode. De technieken worden niet alleen meer gebruikt voor het ontwikkelen van software, maar ook voor het structureren van zakelijke processen in grote bedrijven.

Applicaties worden meer en meer mobiel

Zakelijke functies worden steeds meer uitgevoerd in de vorm van een app. Den Haan: "Dan gaat het zeer zeker ook om zakelijke toepassingen waar met gevoelige data wordt gewerkt. De Amerikaanse verzekeringsmaatschappij Liberty Mutual wilde als eerste in zijn marktsegement mobiele apps aanbieden aan de medewerkers van klanten om allerlei HR-zaken te regelen. Denk dan aan zwangerschapsverlof, ziekteverzuim, vrije dagen en dergelijke. Deze trend zal verder doorzetten. Dus niet alleen apps voor het consumeren van informatie, maar echt onderdeel van bedrijfsproces."

Duurzaamheid jaagt de cloud verder aan

Bedrijven worden steeds meer genoodzaakt (door de publieke opinie of regelgeving) om de impact van hun producten op het milieu te laten zien. Je ziet bijvoorbeeld op de website van Apple bij ieder product een uitleg van de maatregelen die genomen zijn om de impact op het milieu te minimaliseren. En als dat in eigen huis niet lukt, dan wordt de toevlucht genomen tot de cloud. "Er is al CO2 neutrale Infrastructure-as-a-Service mogelijk als je datacenters gebruikt die bijvoorbeeld in IJsland staan", zegt Den Haan. Daarnaast zal er ook bewustzijn moeten komen voor de efficiëntie van software. Dit wordt ook meetbaar in "de cloud" omdat je precies betaald voor wat je gebruikt. Je kunt dus op dat vlak optimaliseren en daarmee zelfs direct kosten besparen.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in