Overslaan en naar de inhoud gaan

Fabrikanten lopen zich warm voor Ultra-HD TV

Op de jaarlijkse Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas onthullen diverse fabrikanten volgende week tv-toestellen die een nog hogere resolutie hebben dan de bestaande high-definition toestellen, aldus The Wall Street Journal. Onder hen zijn Samsung, Sharp en diverse Chinese fabrikanten.
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

Ultra-HD levert bewegende beelden met 8 miljoen pixels, 4 keer zoveel als een HD-scherm. De technologie wordt ook wel aangeduid als ‘4K’, naar het aantal horizontale beeldlijnen. Door de grotere scherpte kunnen kijkers dichterbij het scherm zitten zonder hinderlijke beeldpunten te zien. Ook tekst is beter leesbaar, wat een pluspunt is omdat steeds meer tv’s een internetaansluiting hebben en ook worden gebruikt om webpagina’s te bekijken.

Hoge prijs is nog struikelblok

Voorlopig is de hoge prijs van UHDTV een barrière voor snelle acceptatie van de nieuwe tv-standaard. De prijzen beginnen nu bij zo’n 9000 dollar maar kunnen makkelijk oplopen tot 25.000 dollar voor de grootste formaten.

Sony heeft bijvoorbeeld in Japan een UHDTV met een schermformaat van 84 inch (213 cm) geïntroduceerd die 25.000 dollar moet kosten. De prijs van een even groot toestel van de Zuid-Koreaanse fabrikant LG Electronics doet daar weinig voor onder: circa 20.000 dollar. Wie genoegen neemt met een wat kleiner beeldformaat (55 inch, 140 cm) kan voor 8700 dollar terecht bij Toshiba.

De hoge prijs houdt verband met de toepassing van een nieuw type lcd-paneel dat moeilijker te fabriceren is dan bestaande typen, aldus The Wall Street Journal. De verwachting is wel dat de prijzen omlaag gaan als fabrikanten de nieuwe productietechniek eenmaal onder de knie hebben.

Weinig beeldmateriaal specifiek gemaakt voor Ultra-HD

De grote vraag is waarom consumenten een tv-toestel met zo’n hoge resolutie in huis zouden willen halen. Er is maar heel weinig beeldmateriaal voor thuisgebruik dat specifiek is gemaakt voor deze hoge resolutie. In de meeste gevallen zal bestaand materiaal door middel van ‘upscaling’ worden aangepast voor 4K-schermen.

Als de trend naar steeds grotere beeldschermen echter doorzet, zou de overstap op hogere resoluties op termijn wel kunnen aanslaan. Nog maar 10 jaar geleden heette een tv-toestel met een scherm van ongeveer 32 inch (81 cm) al ‘grootbeeld’. Dat verschoof in de jaren daarna naar 40 tot 50 inches en nu zijn de grootste modellen al 60 tot 70 inch.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in