Overslaan en naar de inhoud gaan

De top 10-voorspellingen van IDC voor 2013

Ruim duizend IDC-analisten van over de hele wereld gaven hun mening over wat het nieuwe jaar voor ons in petto heeft. Analist Frank Gens destilleerde daaruit een top-10: de IDC Predictions 2013, met als ondertitel ‘Competing on the 3d platform’.
Maatschappij
Shutterstock
Shutterstock

Het vermogen of onvermogen om te concurreren op het 3e platform (zie kader), zal de ranglijsten in de IT-sector volgens IDC door elkaar schudden. Datzelfde geldt voor alle bedrijfstakken die gebruik maken van IT.

De 10 belangrijkste trend van 2013 volgens IDC

  1. Wereldwijde IT-bestedingen: deze groeien met 5,7 procent tot meer dan 2,1 biljoen (2100 miljard) dollar. Aanjagers zijn procentuele groei met dubbele cijfers in de pijlers van het 3e platform en de groei in opkomende markten.
  2. Opkomende markten: de IT-bestedingen groeien daar met 8,8 procent tot 730 miljard dollar, dubbel zo hard als in de rijke landen. Deze landen zijn goed voor 34 procent van alle uitgaven aan IT.
  3. Mobiele apparatuur: de verkoop van smartphones en tablets groeit met 20 procent en genereert 20 procent van alle IT-verkopen. Zonder deze ‘smart mobile devices’ (SMD’s) zou de IT-branche maar half zo sterk groeien.
  4. Tabletcomputers: minitablets met een scherm kleiner dan 8 inch zullen tot wel 60 procent van de totale verkopen uitmaken. IDC noemt dat ‘een opmerkelijke sprong’ van 33 procent marktaandeel in 2012.
  5. Jaar van de waarheid voor mobiele software: platforms die minder dan de fatale grens van 50 procent van alle app-ontwikkelaars weten te interesseren, gaan langzaam op weg naar de uitgang. Microsoft heeft volgens dit criterium nu te weinig aanhang (33 procent), RIM’s BlackBerry OS al helemaal (9 procent).
  6. Versnelling in SaaS-overnames: de komende 20 maanden zal in overnames in de sfeer van Software as a Service (SaaS) 25 miljard dollar omgaan, vergeleken met 17 miljard dollar in de voorgaande 20 maanden.
  7. Opkomst van ‘Platform as a Service’ (PaaS): het aantal platforms voor publieke clouddiensten die zich richten op een bepaalde bedrijfstak, nu nog slechts 100 in getal, groeit tussen 2013 en 2016 met een factor 10. Daarnaast worden breed gerichte, ‘horizontale’ cloudplatforms meer gemeengoed.
  8. Groeiende invloed van ‘line-of-business’ managers: over een jaar of vier is dit middenkader betrokken bij 80 procent van de beslissingen over nieuwe IT-investeringen, en bij minstens de helft van de IT-investeringen nemen deze managers zelfs het voortouw.
  9. Verstoringen in het datacenter: convergentie van systemen en door software gedefinieerde netwerken bepalen de groei en leiden tot verschuivingen in marktaandelen tussen leveranciers. Door de trend naar Bring Your Own Device (BYOD) moet bedrijfsbeveiliging rekening gaan houden met consumentenapparatuur.
  10. Big Data gaat een bredere rol spelen, van e-discovery tot voorspellen: fusies en overnames in dit segment klonteren samen op terreinen als visuele ontdekking, voorspellende analyses, en analyse van teksten en ‘rijke’ media.
Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in