Overslaan en naar de inhoud gaan

Terugblik 2012: Beursgang Facebook

Op 18 mei ging Facebook naar de beurs met een openingskoers van 38 euro per aandeel, waardoor het sociale netwerk in één klap 104 miljard dollar waard werd. Er werden van te voren 421 miljoen aandelen verkocht, waardoor 16 miljard dollar werd opgehaald en het goed was voor één van de grootste beursgangen in de Verenigde Staten ooit. De grootste beursgang van een internetbedrijf tot dusver was die van Google in 2004.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Dat bedrijf haalde 1,9 miljard dollar op en kreeg zo in één klap een prijskaartje van 23 miljard dollar.

Problematische start

Oprichter en topman Mark Zuckerberg (28) luidde op 18 mei vanuit het hoofdkwartier in Menlo Park in Californië de opening in van de technologiebeurs Nasdaq, waaraan Facebook een notering kreeg. De dag liep al snel uit op een teleurstelling… Na een problematische start – de notering liep een half uur vertraging op door de enorme hoeveelheid aandelen die naar de markt gebracht werd, waardoor het systeem overbelast raakte – wist het aandeel Facebook die dag maar met moeite in de plus te blijven.

De dagen erna zakte het aandeel verder weg en begin september werd een voorlopig dieptepunt bereikt: de aandelenkoers bedroeg toen 17,55 dollar. Op het moment dat ik dit artikel tik, schommelt de koers rond de 26 dollar.

De verwachtingen dat de koers direct zou exploderen kwamen dus bij lange na niet uit en veel beleggers reageerden teleurgesteld. Veel analisten waarschuwden dat de verwachtingen voor de beursgang van Facebook veel te hoog waren. Met een prijskaartje van ruim 100 keer de winst is Facebook voor hen een riskante belegging. Zo heeft Apple momenteel een koers van 14 keer de winst en Google 19 noteert keer de winst.

Voor één keer geen capuchontrui

Topman Mark Zuckerberg trouwde vlak na de beursgang met zijn vriendin Priscilla Chan. Hij ruilde voor één keer zijn voor hem kenmerkende trui met capuchon, een spijkerbroek en sportschoenen in voor een trouwpak voor de ceremonie, die in hun achtertuin werd gehouden. De oprichter van het 8-jarige concern hield na de beursgang een meerderheidsbelang van 57 procent. Volgens financieel persbureau Bloomberg belandde Zuckerberg dankzij de beursgang in één klap op nummer 29 van de ranglijst van rijksten op aarde. De aandelen en opties die hij bezit waren 19,1 miljard dollar waard. Inmiddels zijn daar enkele miljarden van ‘verdampt’.

Facebook-werknemers die aandelen bezitten, konden hun stukken in oktober, november en december verkopen, omdat hun zogenaamde lock-up-periodes aflopen. In mei 2013 komen nog eens 147 miljoen aandelen vrij. Zuckerberg mocht zijn aandelen vanaf 14 november verkopen, maar heeft laten weten hier in ieder geval het komende jaar geen gebruik van te zullen maken.

Geloof lijkt terug te keren

Aan het begin van het laatste kwartaal van 2012 leek het geloof in Facebook echter terug te keren. In het vorige kwartaal liet het social media-bedrijf een omzetstijging zien van 32 procent ten opzichte van de vergelijkbare periode een jaar ervoor. Dit was veel beter dan analisten hadden verwacht. Het bedrijf maakt nog altijd verlies maar de groei in advertentie-inkomsten, met name op mobiele apparatuur, geeft de beleggers hoop dat Facebook de weg naar winstgevendheid heeft vonden.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in