Overslaan en naar de inhoud gaan

Robotica-onderzoek TU Delft gebundeld

Zes Delftse faculteiten en vijftien leerstoelen nemen deel aan het instituut. De TU Delft wil zich met de bundeling van krachten plaatsen in het leidend segment van robotonderzoek. “De wetenschappelijke uitdaging van het robotica-instituut is het laten samenwerken van robot en mens in ongestructureerde, échte omgevingen. Het gaat dus bijvoorbeeld niet over de klassieke industriële robots”, zegt professor Robert Babuska, oprichter van het nieuwe instituut.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Drie thema's

Er is gekozen voor drie thema’s: robotzwermen, ‘robots voor werknemers’ en interactieve robots. Robotzwermen gaat over relatief simpele robots die onderling complexe taken kunnen uitvoeren voor mensen, zoals observeren, meten en data verzenden. Het tweede thema ‘Robots voor werknemers’ betreft robots die taken kunnen uitvoeren voor, of samen met mensen in een menselijke productieomgeving. De derde groep, interactieve robots, betreft robots die op fysiek of sociaal/cognitief niveau kunnen samenwerken en interacteren met mensen.

Betrouwbaar robotsysteem

In het instituut werken de ‘harde’ robotwetenschappen (mechatronica, embedded systems, control, AI) en de ‘zachte’ robotwetenschappen (mens-machine interactie, gebruikersinteractie, architectuur, ethiek en design) met elkaar samen. “Door het verbinden van deze wetenschappen in één instituut, kan de uitdaging op systeemniveau benaderd worden. Het eindresultaat moet een betrouwbaar, gebruikersgericht en geaccepteerd robotsysteem zijn”, aldus Babuska.

Op 25 januari 2013 houdt het Delft Robotics Institute haar wetenschappelijk openingssymposium.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in