Overslaan en naar de inhoud gaan

Succes Mini knaagt aan verkoop grote iPad

Het fenomeen waarbij het succes van het ene product ten koste gaat van andere producten van dezelfde fabrikant wordt wel kannibalisering genoemd. Ook bij de onthulling van de langverwachte iPad Mini in september waarschuwden analisten al voor dat neveneffect. In het algemeen raamden zij de verkoopderving voor Apple op 10 tot 20 procent.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Een andere analist, Sameer Singh van Tech-Thoughts, komt nu met veel hogere schattingen. In zijn blog komt hij tot een kannibaliseringsgraad van ongeveer 50 procent. Dit betekent dat de helft van alle kopers van een iPad Mini, indien dat 7,9 inch-model niet beschikbaar was geweest, een iPad met een schermformaat van 9,7 inch zou hebben gekocht.

Netto voegt de Mini 3 tot 3,5 miljoen iPads toe

Zonder het bestaan van de Mini had Apple dit kwartaal 22,7 miljoen iPads kunnen verkopen, volgens de berekeningen van Singh. Nu er ook een iPad Mini in het leveringsprogramma zit, kiezen 6 tot 7 miljoen klanten voor dat model. Maar als gevolg van 50 procent kannibalisering voegt de Mini per saldo slechts 3 tot 3,5 miljoen stuks toe.

Dit alles betekent dat Apple in het 4e kwartaal zal uitkomen op 25,7 tot 26,2 miljoen iPads. Als het kannibaliseringscijfer beperkt blijft tot 10-20 procent, zoals andere analisten denken, dan kan Apple het kwartaal afsluiten met 27,5 tot 29 miljoen verkochte iPads.

Winstmarges op kleine tablet zijn wel hoger

Door zijn lagere winkelprijs (vanaf 329 euro) ten opzichte van de grote iPads kost de iPad Mini Apple omzet. Aan de andere kant zijn de winstmarges op de Mini waarschijnlijk hoger, heeft onderzoeksbureau IHS iSuppli uitgedokterd. Bovendien vergroot Apple zijn marktaandeel zolang de verkoop van Mini’s niet voor 100 procent ten koste gaat van de verkoop van gewone iPads. Wat dat betreft kan Apple alleen maar winnen bij de verbreding van zijn tabletassortiment.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in