Overslaan en naar de inhoud gaan

Windows 8 verkoopt in aanloop beter dan Vista

Tot die ontdekking komt Computerworld na bestudering van cijfers van onderzoeksbureau Net Applications die nog niet eerder bekend waren.
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

Uit de webstatistieken van Net Applications was al bekend dat de populariteit van Windows 8 sterk achterblijft bij die van zijn directe voorganger Windows 7 kort na de introductie. Windows 8 draaide eind oktober wereldwijd op 0,45 procent van alle pc’s die toegang hebben tot internet. Drie jaar geleden was Windows 7 met een marktaandeel van 2,33 procent al veel verder na een vergelijkbaar aantal verkoopdagen. Om van de periode daarna nog maar te zwijgen: eind maart 2010, ruim 5 maanden na de introductie, draaide Windows 7 al op meer dan 10 procent van alle pc’s.

Windows 8 steekt in beginperiode gunstig af bij Vista

Nu kan ook de vergelijking met Windows Vista, de weinig succesvolle opvolger van Windows XP, worden gemaakt. Microsoft introduceerde Vista officieel op 30 januari 2007. Aan het eind van die maand draaide de software op 0,19 procent van alle Windows-pc’s.

In de twee voorgaande maanden, toen al testversies in omloop waren en bedrijven al over Vista konden beschikken, hield de opkomst van de nieuwe versie ook niet over. In november 2006 draaide 0,12 procent van alle pc’s op Vista en in december 0,17 procent, blijkt uit de nu boven water gekomen cijfers van Net Applications. Wat dit betreft doet Windows 8 het stukken beter, met 2 keer zo hoge gebruikscijfers in de periode vóór de officiële introductie op 26 oktober.

Vista werd op ongunstig tijdstip geïntroduceerd

Computerworld erkent wel dat de vergelijking niet helemaal eerlijk is, omdat Vista indertijd slechts enkele dagen voor het eind van de maand uitkwam en Windows 8 bij de introductie nog 5 dagen te gaan had in oktober. Bovendien kwam Vista op de markt in een slappe periode, pal na de drukke decembermaand. Windows 8 kan nu volop profiteren van de aanloop naar de feestdagen.

Komend weekend, als Net Applications de cijfers over november publiceert, komt er mogelijk wat meer duidelijkheid over de acceptatiesnelheid van Windows 8.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in