Overslaan en naar de inhoud gaan

Verkoopcijfers bevestigen trage start Windows 8

In de 4-weekse periode tot 17 november kelderde de verkoop van Windows-pc’s in Amerika met maar liefst 21 procent in vergelijking met een jaar eerder, aldus NPD Group.Opvallend is wel dat de krimp bij desktop-pc's beperkt bleef tot 9 procent terwijl de vraag naar notebooks met 24 procent afnam. De markt voor notebooks is het hele jaar al zwak, aldus NPD.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Het onderzoeksbureau baseert zijn rapport op verkoopcijfers bij grote winkelketens als Best Buy en Wal-Mart. Niet inbegrepen is de verkoop in de eigen winkels van Microsoft en via de website van het bedrijf, maar dat verkoopkanaal vormt maar een klein deel van de totale pc-markt. Ook de Surface RT-tablet van Microsoft zit niet in de NPD-cijfers.

Aanraakscherm stuwt gemiddelde verkoopprijs op

Er was relatief veel vraag naar Windows-systemen met een aanraakscherm. Ze vormden in de onderzoeksperiode toch maar 6 procent van de totale verkoop van notebooks, tegen een gemiddelde prijs van 867 dollar. Een touchscreen verhoogt de kostprijs. Mede daardoor steeg de gemiddelde verkoopprijs van Windows-pc’s in de 4-weekse periode van 433 dollar vorig jaar naar 477 dollar dit jaar. Bij notebooks was de prijsstijging in een jaar tijd zelfs bijna 80 dollar.

De verkoop van tablets met Windows 8 (en Windows RT) "bestaat bijna niet', constateert het onderzoeksbureau. In aantallen uitgedrukt vormen ze minder dan 1 procent van de verkoop van systemen met Windows 8.

Windows 8 zorgt nog niet voor ommekeer

Een analist van NPD concludeert uit de cijfers “dat Windows 8 duidelijk nog niet voor de ommekeer in de pc-verkopen heeft gezorgd waar sommigen op hadden gehoopt”. Hij erkent wel dat het leeuwendeel van het verkoopseizoen voor de feestdagen nog moet komen.

Fabrikanten hadden gehoopt dat de komst van Windows 8, dat op 26 oktober is geïntroduceerd, voor een broodnodige opleving van de pc-markt zou zorgen. Misschien niet in het bedrijfsleven, waar IT-investeringen een lange aanlooptijd hebben, maar dan toch op zijn minst op de consumentenmarkt.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in