Overslaan en naar de inhoud gaan

Microsoft ondersteunt Surface RT korter dan gebruikelijk

Het verschil met de softwareproducten van Microsoft zit in het ontbreken van een periode van ‘extended’ (uitgebreide) ondersteuning nadat de termijn van ‘mainstream’ (algemene) support is afgelopen. Dat blijkt uit de ondersteunings-lifecycle die voor de Surface RT is gepubliceerd. De ingangsdatum is 24 januari 2013 en de support stopt op 11 april 2017.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Mogelijk beperkt Microsoft de support omdat de Surface RT als een consumentenproduct wordt gezien. Daarvoor geldt doorgaans een kortere periode van ondersteuning (5 jaar) dan voor de zakelijke producten van het bedrijf (10 jaar). Dan nog is de periode van ruim 4 jaar aan de korte kant.

Supportperiode voor Surface Pro nog niet bekend

Als die theorie klopt, dan zou voor de Surface Pro met Windows 8 nog wel de splitsing in standaard- en uitgebreide ondersteuning moeten gelden. De Surface Pro komt pas in januari op de markt en Microsoft heeft voor die tablet met Intel-processor nog geen levenscyclus gepubliceerd.

Microsoft onthulde de Surface RT op 26 oktober, gelijktijdig met de introductie van Windows 8. Waarom de support van de RT-tablet nog korter is – ruim 4 jaar – is niet duidelijk. Evenmin is bekend hoe lang de ondersteuning van het vast geïnstalleerde besturingssysteem Windows RT doorloopt.

Naast Microsoft zelf maken ook andere fabrikanten gebruik van Windows RT voor tablets met een ARM-processor. Een kortere supportperiode maakt Windows RT minder aantrekkelijk voor veel bedrijven die moeten kunnen rekenen op een stabiel hard- en softwareplatform.

Apple biedt nog kortere termijnen

Overigens is de supportperiode van Microsoft nog altijd ruimhartiger dan die Apple hanteert voor de iPad. De eerste generatie van de Apple-tablet, die pas 2,5 jaar op de markt is, wordt nu al niet meer volledig ondersteund. De jongste versie van het besturingssysteem iOS (versie 6) bijvoorbeeld kan niet op de iPad 1 worden geïnstalleerd. Ook bepaalde applicaties, waaronder iPhoto, zijn verboden terrein voor de eerste lichting iPads uit 2010.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in