Overslaan en naar de inhoud gaan

2013 'Jaar van de waarheid' voor Windows Phone

De stelling van IDC is niet alleen maar een mening, maar wortelt ook in harde cijfers. Een belangrijke graadmeter daarbij is de ondersteuning van de mobiele platforms door een actieve gemeenschap van appontwikkelaars. Vanzelfsprekend is de bereidwilligheid van softwaremakers in feite een afgeleid criterium, omdat zij vooral naar het marktaandeel van de diverse mobiele platforms kijken. Een grotere potentiële afzetmarkt wekt vanzelf meer interesse bij de ontwikkelaars.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Maar 1 op 5 loopt erg warm voor Windows Phone

Windows Phone heeft wat dat betreft nog een lange weg te gaan. Uit een peiling van IDC in samenwerking met toolleverancier Appcelerator blijkt dat slechts 21 procent van de ondervraagde ontwikkelaars “zeer geïnteresseerd” is in het schrijven van applicaties voor Windows Phone. Tablets met Windows 8 kunnen op de warme belangstelling van 33 procent van de ontwikkelaars rekenen.

Microsoft heeft zich afgelopen jaar ingespannen om een ecosysteem voor Windows 8 en Windows Phone 8 op te bouwen, maar de kloof met iOS van Apple is nog steeds diep. Van de ontwikkelaars zegt 85 procent veel belangstelling te hebben als het om apps voor de iPhone gaat, en bijna even veel softwaremakers (83 procent) hebben de iPad zeer hoog zitten.

Interesse in Android ook groot, maar iets minder

Ondanks het inmiddels grotere marktaandeel van Android is de interesse onder ontwikkelaars voor het platform van Google iets minder: 76 procent is zeer geïnteresseerd in het maken van apps voor Android-smartphones en 66 procent wil graag aan de slag met apps voor Android-tablets.

Hekkensluiter is het BlackBerry OS van Research In Motion. Voor de BlackBerry-smartphones heeft 9 procent grote belangstelling, voor de PlayBook-tablet 8 procent.

Onder de grens van 50 procent dreigt uitsterving

IDC hanteert als richtlijn dat mobiele platforms die onder de magische grens van 50 procent hoogst geïnteresseerde ontwikkelaars blijven, op termijn zullen uitsterven. Microsoft heeft dus nog heel wat zendingswerk te verrichten, zowel wat Windows Phone betreft als in mindere mate ook voor Windows 8-tablets. De BlackBerry kan het volgens de kwartaalpeiling van IDC en Appcelerator helemaal wel schudden. Alles overziend concludeert IDC dat 2013 “het jaar van de grote afrekening in mobiele software” wordt.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in