Overslaan en naar de inhoud gaan

Het opvallendste nieuws volgens Henk Steenman

De afgelopen week was de Amsterdam Internet Exchange zelf in het nieuws met het bericht dat wij een topjaar achter de rug hebben. Uiteraard was dit nieuws voor mij deze week zeer belangrijk.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Het kwam alleen niet als een verassing en 2012 is de laatste in een lange rij van opeenvolgende topjaren. Zo’n continue groei brengt echter de nodige uitdagingen met zich mee, voornamelijk op het gebied van beschikbare apparatuur om de grote datastromen die over de exchange gaan aan te kunnen.

Tijd voor sneller Ethernet

Sinds 2010 is de IEEE standaard voor 100 Gigabit Ethernet (100GE) beschikbaar en we zullen met name in de loop van volgend jaar een redelijk aantal producten (routers) op de markt zien komen die een hoge densiteit aan 100GE poorten hebben.
Tegelijkertijd is de IEEE gestart met de eerste stappen in het standaardiseren van de opvolger hiervan. Hiervoor is een zogenaamde “study group” opgezet die onderzocht heeft wat de volgende Ethernet-snelheid moet worden. Het ziet ernaar uit dat dit 400 Gigabit per seconde wordt (400GE) omdat de technieken voor een stap verder, bijvoorbeeld naar 1 Terabit per seconde (TE), nog niet economisch haalbaar zijn.

Men verwacht dat de 400GE standaard mogelijk in 2015 wordt afgerond, waarna vervolgens de eerste producten op de markt zullen komen. Al met al mooie ontwikkelingen die helpen om de groei van het Internet verder mogelijk te maken. Op de langere termijn zullen echter bij een verdere groei van het Internet en andere digitale toepassingen de grenzen van de huidige technieken mogelijk worden bereikt en zullen er daarin grote stappen moeten worden gemaakt.

Grafeen biedt uitkomst

Een daarvan kan de toepassing van grafeen als mogelijk vervanger van silicium in computerchips zijn. Begin vorig jaar maakte de Universiteit van Nijmegen al bekend met dit materiaal voor het eerst een functionele transistor te hebben gebouwd.

En hiermee kom ik dan ook op het voor mij echt belangrijkste nieuws deze week en dat is de aankondiging van de Europese Commissie dat er een half miljard euro subsidie wordt uitgetrokken voor onderzoek naar toepassingen van grafeen. Naar mijn mening een goeie investering die mogelijk kan helpen elektronische apparatuur in de toekomst nog sneller, maar ook zuiniger te maken.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in