Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuwe nationale super komt van Bull

Begin dit jaar werd een Europese tender uitgeschreven omdat de huidige nationale supercomputer Huygens aan het eind van zijn mogelijkheden was gekomen. "De ondertekening van het contract afgelopen vrijdag markeert ook de start van een implementatietraject voor de vervanging van Huygens door het nieuwe Bull-systeem, wat minstens zo intensief zal zijn als het aanbestedingstraject zelf.
Business
Shutterstock
Shutterstock

In een kenniseconomie is het erg belangrijk dat wetenschap en bedrijfsleven de beschikking hebben over rekencapaciteit. Op die manier maakt Nederland zijn naam als kennisland weer waar", zegt dr. ir. Anwar Osseyran, directeur van SARA.

Geleidelijke groei

De hardware van Bull maakt het mogelijk om met een relatief kleine configuratie te beginnen en die daarna sterk uit te bouwen. Het is de bedoeling dat SARA medio 2013 beschikt over een systeem met een kracht van 250 teraflops. "Dat systeem zal dan voornamelijk uitgerust zijn met de nieuwe Intel Ivy Bridge-processors, in totaal zo’n kleine 13.000, naast zo’n 1000 cores Intel Sandy Bridge met veel geheugen", zegt Osseyran.

De eerste implementatie is dan al 4 keer zo krachtig als de huidige supercomputer Huygens van IBM. Het rekenvermogen van de Bull-machine zal na de initiële installatie worden vergroot met een factor 4, dat wil zeggen tot 1 petaflops. Osseyran: "We verwachten in de tweede helft van 2014 de petaflopbarrière te doorbreken. Met Bull zijn afspraken gemaakt over on-demand levering, waarbij in de tweede fase de exacte fasering van de upgrade zal afhangen van het gebruik en de vraag."

Unieke koeltechniek

Snelheid was gewenst, maar niet tegen elke prijs. De nieuwe computer diende zuinig om te springen met energie, zowel voor het in bedrijf houden van de hardware als voor het koelen ervan. De apparatuur mag worden gekoeld met wat voor computerbegrippen 'warm water' heet. De inloop van het koelsysteem mag een temperatuur van 35 graden hebben, aan de uitgang is dat opgelopen tot 55 graden Celsius. De processors werken daarbij op 50 graden en onderdelen als SSD's op 40 graden en dat is aanzienlijk hoger dan de waarde die voor gewone servers wordt aanbevolen (23 tot hooguit 27 graden).

Bull is de eerste die deze techniek, de Direct Liquid Cooling (DLC), in ons land implementeert. In Nederland wordt het zelden warmer dan 35 graden, zodat de apparatuur met een koelmedium op omgevingstemperatuur kan worden gekoeld. Dit vraagt weinig energie, met als gevolg een zeer lage PUE (power usage effectiveness, een maat voor de energie-efficiëntie). "Dit betekent dat we het systeem zeer efficiënt kunnen koelen, door vrijwel het hele jaar gebruik te maken van vrije koeling. Daarmee wordt het niet alleen een van snelste maar ook een van de groenste systemen in Nederland", stelt Osseyran.

Opsteker voor Bull

SARA is niet de eerste Nederlandse instelling die een supersnelle computer van Bull heeft aangeschaft. Het KNMI ging de wetenschappers uit Amsterdam voor met de aanschaf van een BullX, begin dit jaar. In Frankrijk heeft Météo France, de Franse tegenhanger van het KNMI een systeem van Bull gekocht, dat tegen 2016 een rekenkracht van 5 petaflops moet hebben. Deze supercomputer wordt op dezelfde manier on-demand uitgebouwd als het systeem dat bij SARA komt te staan.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in