Overslaan en naar de inhoud gaan

HRM gaat steeds meer over toegevoegde waarde van werknemer

Besparen en opleiden&ontwikkelen zijn voor HR-managers nog steeds de belangrijkste prioriteiten. In een vandaag vrijgegeven TNS-NIPO-onderzoek worden beide doelen door 28 procent van de bevraagde managers als hoogte prioriteit genoemd. Verder staan strategische personeelsplanning (27 procent), duurzame inzetbaarheid (24 procent) en flexibilisering van het personeelsbestand (20 procent) in de top-5.
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

De onderzoekers leiden uit deze combinatie van prioriteiten af dat de HR-managers een balans zoeken tussen kostenbewustzijn en investeren in de toegevoegde waarde van de medewerkers.

HR levert informatie om op te sturen

"Voor HR-verantwoordelijken is het belangrijk om te weten welke medewerkers in de organisatie behoren tot de ‘mission criticals’: wie voegt de meeste waarde toe aan de organisatie? Het zijn deze medewerkers die absoluut voor de organisatie moeten worden behouden als er wordt gesneden in het personeelsbestand. De focus op het behoud van de juiste mensen, of het aantrekken daarvan, zorgt ervoor dat een organisatie beter kan presteren en concurreren. In dat opzicht groeit de HR-afdeling uit tot een afdeling die de juiste informatie levert om de organisatie aan te sturen" zo wordt gesteld in een toelichting op het vandaag vrijgegeven rapport.

Voor deze zogeheten Raet HR Benchmark bevroeg TNS NIPO, op verzoek van van HRM-dienstverlener Raet, 486 HR- en Finance-verantwoordelijken bij organisaties in Nederland. De antwoorden laten zien dat HRM samen met Finance een steeds centralere rol speelt in de sturing en ontwikkeling van organisaties. Daarbij gaat het niet alleen meer om de bekende kritieke prestatie-indicatoren (KPI's) zoals verzuim, bezetting en verloop, maar ook steeds meer om productiviteit. HR moet de business kennen en daarbij de juiste adviezen uitbrengen en initiatieven ontplooien op alle gebieden die waarde toevoegen, kosten beperken, efficiëntie verhogen en effectiviteit vergroten.

Werven op talent belangrijk

Opmerkelijk is ook dat een relatief hoog percentage van de organisaties (36 procent) meer zegt te willen werven op talenten, die nu en in de toekomst waarde toevoegen, dan op functiespecificaties. Zes op de tien HR-verantwoordelijken is het eens met de stelling dat werven op talent de kans vergroot dat nieuwe groepen potentiële medewerkers worden aangeboord, die anders nooit gevonden zouden worden.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in