Overslaan en naar de inhoud gaan

Afname IT-vacatures in Nederland het grootst

Dat blijkt uit vandaag gepubliceerde cijfers van de Monster Employment Index, de maandelijkse onafhankelijke barometer van de online arbeidsmarkt. De index bleef in oktober op hetzelfde niveau steken als in de maand ervoor. Net als in september kwam de index voor de IT-sector uit op 70 punten. Sinds aanvang van de index zeven jaar geleden is niet zo’n laag niveau bereikt in de IT.
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

Veel Europese landen doen het beter

Op jaarbasis is er sprake van een afname van maar liefst 16 punten. In geen enkel ander Europees land liep het aantal IT-vacatures zo hard terug als in Nederland. Frankrijk komt er met een daling van 14 punten nog enigszins in de buurt. Daarnaast daalde het aantal IT-vacatures in Italië – de index daalde met 2 punten. In Duitsland (+16 punten), Groot-Brittannië (+12 punten), Zweden (+10 punten) en België (+3 procent) was er juist sprake van meer IT-vacatures dan een jaar terug. De Index voor de IT-sector in heel Europa liet ook een stijging zien (+ 3 punten).

Vacaturedaling in vrijwel alle sectoren

In de meeste andere sectoren daalde het aantal vacatures in Nederland in de afgelopen maand. De algehele Index komt nu uit op 73 punten, het laagste niveau sinds 2005. Ten opzichte van 12 maanden geleden daalde het vacatureaanbod met 16 punten, een daling van 18 procent. In oktober nam het vacatureaanbod in de agrarische sector (-11) en in de zorg (-11) het meest af. In research & development sector (-5) liep het aanbod ook terug. Alleen in het onderwijs (+9) en in de management & consultancy sector (+1) steeg de Index vorige maand.

Meer duidelijkheid kabinetsplannen

“De Index van oktober laat nog steeds een algehele daling zien van het online vacatureaanbod. Uit de markt horen we dat werkgevers voorzichtig blijven in dit onzekere economische klimaat”, aldus Warren Hammond, managing director van Monsterboard.nl. “Het blijft interessant hoe dit zich de komende maanden ontwikkelt en wat er met het vertrouwen van het bedrijfsleven gebeurt wanneer er meer duidelijkheid komt over de plannen van de nieuwe regering.”

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in