Overslaan en naar de inhoud gaan

Gartner voorziet interessante tijden voor IT

Het zijn niet de minste bedrijven waar vice president en hoofd onderzoek Peter Sondergaard de aanwezigen bij de opening van Gartners ITXPO 2012 in Barcelona voor waarschuwde. Hij noemde Cisco, HP en Microsoft bij naam, en op de geprojecteerde sheet figureerden ook IBM, SAP en Oracle. Voor al deze bedrijven geldt dat hun bedrijfsmodel al wordt uitgedaagd door een of meer van de ontwikkelingen die die verandering in IT teweeg brengen.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Die sleuteltechnologieën zijn volgens Gartner cloud computing, mobile computing, social media en information/big data. In die analyse bracht de 2012-uitvoering van de ITXPO geen nieuws. Sondergaard benoemde die technologieën ook vorig jaar al als ‘gamechangers’. Maar de analisten zijn er in het afgelopen jaar van overtuigd geraakt dat die tendensen elkaar versterken, en dat de gevolgen daarvan voor IT veel ingrijpender zijn dan ze aanvankelijk dachten. The Nexus of Forces is de term die Gartner heeft bedacht om dat idee over te dragen: op elkaar inwerkende, elkaar versterkende krachten.

Wisselwerking versterkt effecten

Die wisselwerking tussen de technologieën die nu de toon zetten resulteert in een toekomst waar medewerkers van organisaties plaats-, tijd- en platformonafhankelijk kunnen werken met applicaties die zijn toegesneden op hun rol binnen het bedrijf, waar samenwerking en dynamische teamvorming binnen organisaties niet meer gehinderd wordt door gebrek aan transparantie in de organisatie of hiërarchische structuren en waar bedrijven beter op klantenwensen kunnen inspelen en anticiperen door analyses van de massa gegevens die ze over hun (potentiële) klanten hebben.

Die data-analyse wordt een groeimarkt op zich, voorspelt Gartner. Wereldwijd zouden daar tegen 2015 4,4 miljoen mensen hun brood mee kunnen verdienen, en in West-Europa 1,2 miljoen. Probleem is alleen dat professionals met de benodigde vaardigheden moeilijk te vinden zullen zijn. Het onderwijssysteem leidt weinig mensen op met de combinatie van technische IT-vaardigheden, statistische vaardigheden en bedrijfskennis die nodig is voor dit type werk. En ook bedrijven hebben er vaak nog een blinde vlek voor, zodat ook van ‘ training on the job’ weinig terecht komt.

Uitdagingen voor IT

Het zoeken naar personen die deze gevraagde vaardigheden combineren, is een van de uitdagingen die IT de komende jaren moet oplossen. Maar het is zeker niet de enige. Heel belangrijk wordt het vraagstuk, hoe medewerkers vanaf hun mobiele apparatuur toegang krijgen tot de bedrijfssystemen. Dat vraagt ingrijpende aanpassingen – een van de uitdagingen waar ook de bouwers van monolithische softwarepakketten mee worstelen.

De inpassing van de cloud wordt ook zo’n issue. Waar IT-afdelingen een voorkeur hebben voor private-cloudoplossingen, gaat de rest van de organisatie net zo makkelijk in zee met public-cloudaanbieders. Daardoor verandert niet alleen de kostenstructuur, maar ook de perceptie van service, snelheid van opschalen en robuustheid van de infrastructuur. Dat vraagt niet alleen een zorgvuldige discussie, maar ook een goede regie. En in combinatie met de noodzaak om mobiele platformen te bedienen kan de conclusie geen andere zijn dan dat de applicatieportfolio op een andere leest geschoeid moet worden dan we de afgelopen 30, 40 jaar gewend zijn geraakt, stelt Sondergaard.

Het vraagstuk beveiliging zal in de discussie over private en public cloud al een rol spelen, maar bij het toenemend gebruik van mobiele platformen wordt het echt een uitdaging. In 2016 zal de helft van de medewerkers die niet met een pc werken, een eigen apparaat gebruiken. “U wordt dan verantwoordelijk voor een apparaat dat niet door de IT-afdeling aangeschaft is”, hield Sondergaard de aanwezigen voor. “En dat impliceert dat u de gehele beveiligingsstrategie opnieuw moet opzetten.

Steeds meer IT-budget buiten IT om

En alsof dat nog niet genoeg is, voorziet Gartner ook nog een rol voor de IT-afdeling om te voorkomen dat er binnen het bedrijf het 21e eeuwse equivalent van eilandautomatisering ontstaat. Dat gevaar steekt de kop op nu in steeds meer apparaten steeds meer IT verwerkt wordt. Dat betekent dat er veel meer geld aan IT zal worden besteed buiten de IT-afdeling om dan via de IT-afdeling. In de industrie kan dat ‘ externe’ IT-budget binnen enkele jaren al 9 maal zo groot zijn als het budget dat de IT-afdeling te besteden heeft, aldus Sondergaard.

Saaie tijden voor IT en voor IT’ers worden het dus niet, als de voorspellingen van Gartner uitkomen. Peter Sondergaard bracht die overtuiging tot uitdrukking met zijn slotwoorden: “IT is changing the world. IT-professionals are changing the world. IT is in the center of each company and each organization. May the Nexus of Forces be with you!”

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in