Overslaan en naar de inhoud gaan

Coca-Cola houdt hack jarenlang stil

Bij de hack van Coca-Cola in 2009 werden gegevens gestolen die betrekking hadden op een voorgenomen overname van de China Huiyan Juice Group. De FBI meldde dit bij Coca-Cola, maar die heeft de hack stil gehouden, ook voor zijn aandeelhouders.
Business
Shutterstock
Shutterstock

De overname werd 3 dagen na de ontdekking van de hack afgeblazen. Het zou toentertijd om de grootste overname ooit van een Chinees bedrijf zijn gegaan.

Data gestolen van systeem van topman Coca-Cola Pacific

De data werden gestolen van het systeem van Paul Etchells, een topman van Coca-Cola's Pacific Group, zo meldt Bloomberg. Hij klikte op een mail die van zijn CEO afkomstig leek en haalde daarmee malware binnen, waaronder keyloggers.

De FBI ontdekte de hack. Hoogstwaarschijnlijk zijn de hackers zeker een maand in de systemen van Coca-Cola bezig geweest. Ze hadden toegang tot alle Windows-servers.

Ook andere grote bedrijven hielden computerinbraken stil

Coca-Cola is niet het enige beursgenoteerde bedrijf dat hacks geheimhoudt. Zo werd ook bij het Britse energiebedrijf BG Group en bij staalbedrijf ArcelorMittal ingebroken, maar beide bedrijven hebben daar niets van gemeld. In alle gevallen werd informatie gestolen die betrekking had op grote contracten of overnames. Door de diefstal van zulke gegevens raken deze organisaties benadeeld bij onderhandelingen.

Bang voor reputatieschade

Bedrijven kiezen er echter voor de inbraken geheim te houden omdat ze vrezen dat de schade aan hun reputatie en hun beurskoersen groter is dan het verlies door de hacks.

Volgens Jacob Olcott van Good Harbor Consulting hebben investeerders geen idee van de digitale inbraken die gepleegd worden bij bedrijven waar zij geld in steken. Weliswaar stelt de Amerikaanse SEC dat bedrijven het verlies van gegevens door zulke aanvallen moeten melden en alle informatie moeten geven die een investeerder belangrijk acht voor een investeringsbeslissing. Dat mag echter weinig baten.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in