Overslaan en naar de inhoud gaan

Spanning over controle internet loopt op

In december komt het plan op tafel bij een vergadering van het beoogde VN-agentschap, de International Telecommunications Union (ITU). Het beheer van het internet is nu grotendeels nog vrij en deels in handen van de grondlegger, de Verenigde Staten.
Verenigde Naties, hoofdkwartier New York
© Verenigde Naties
Verenigde Naties

“Er is veel onvrede over hoe internet wordt geregeld. De VS krijgen daarmee te maken'', zegt James Lewis, directeur van de Amerikaanse denktank Center for Strategic and International Studies. “Waarschijnlijk eindigt het overleg in een impasse, zonder dramatische veranderingen. Maar dat kan veranderen als ontwikkelingslanden partij kiezen.''

VS zeggen dat ze internet vrij willen houden

De VS vinden dat het internet vrij moet blijven. “Het internet is zo gegroeid omdat het niet tot in de details is geregeld of eigendom is van een regering of internationale organisatie'', zegt onderhandelaar Terry Kramer.

Rusland en Arabische landen willen expliciet vastleggen dat regeringen het recht hebben om de online wereld te beheren en te verstoren. Onder meer Iran en China blokkeren al kritische websites.

Voorstel Europese telecombedrijven werkt bezorgdheid

Waarnemers zijn ook bezorgd over een voorstel van Europese telecomaanbieders. Die willen de kosten van communicatie verleggen van de ontvanger naar de aanbieder. De werkwijze zou leiden tot een gepeperde rekening voor Amerikaanse internetgiganten als Facebook en Google. “Dat creëert een nieuwe inkomstenstroom voor corrupte, autocratische regimes. Het verhoogt de kosten van toegang tot websites en informatie op websites'', waarschuwt Eli Dourado van de George Mason University.

Hoogleraar vindt zorgen overdreven

Maar professor Milton Müller van de Syracuse University, gespecialiseerd in internetbeheer, zegt dat de meeste zorgen worden overdreven. Volgens hem erkent de VN-organisatie ITU al het recht van landen om de grensoverschrijdende communicatie te beperken. De meeste landen willen zich slechts beschermen tegen economische concurrentie door telecomliberalisering, waarvan internet slechts onderdeel is, meent hij.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in