Overslaan en naar de inhoud gaan

Het opvallendste nieuws volgens Rob Roosendaal

De vraag die het bericht echter oproept, is in hoeverre berichtgeving over de U.S. Patriot Act de bedrijven heeft laten leiden bij hun uiteindelijke keuze van cloudaanbieder.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Met koppen als “VS heeft toegang tot cloudgegevens” worden Amerikaanse cloudproviders nogal eens in een verkeerd daglicht geplaatst. Vaak ten onrechte. De suggestie dat de overheid van de VS ongebreidelde toegang heeft tot de gegevens die gebruikers in de cloud bewaren, is namelijk niet juist. De werkelijkheid is complexer en genuanceerder dan dergelijke berichten doen voorkomen. Bovendien wordt vaak vergeten dat ook Nederlandse en andere Europese overheden vergelijkbare bevoegdheden bezitten.

Dat laatste valt ook te lezen in het recent gepubliceerde IVIR-rapport [PDF], dat een vrij gedegen analyse maakt van deze materie. Veel van dit soort rapporten gaan echter helaas voorbij aan het cruciale feit dat de Patriot Act helemaal geen betrekking heeft op inhoudelijke data die door gebruikers bij een Amerikaanse cloudprovider in bewaring worden gegeven, maar uitsluitend op zogenaamde bedrijfsgegevens (“business records”) van deze cloudprovider zelf.

Dit betekent dus dat cloudgebruikers van buiten de VS helemaal niet bang hoeven te zijn dat de VS-autoriteiten ongebreidelde toegang kunnen krijgen tot de inhoudelijke documenten die zij opslaan in de cloud bij een Amerikaanse provider, en zeker niet als de gegevens feitelijk niet op Amerikaans grondgebied worden bewaard. In dergelijke situaties kunnen de VS alleen toegang krijgen tot dergelijke gegevens op basis van een zogenaamd “mutual assistance” verzoek aan het land waar de gegevens zich bevinden. En dat kunnen Nederland en de meeste andere Europese landen andersom ook doen.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in