Overslaan en naar de inhoud gaan

Met wifi-lampen komt Internet of Things opeens dichtbij

Het aan- en uitzetten van lampen met een smartphone is niet helemaal nieuw, maar tot nog toe kostte het wel heel wat gesleutel en geprogrammeer voor het zover was. Greenwave en NXP brengen nu lampen in de winkel die plug &play met een eigen IPv6-adres te benaderen zijn.
Maatschappij
Shutterstock
Shutterstock

Om het geheel te laten werken is een lightning gateway nodig met een ethernetpoort naar het vaste internet. De gateway kan de lampen draadloos aansturen. Een basisset bestaande uit een gateway en 4 lampen heeft een richtprijs van 200 dollar. Losse lampen kosten tussen de 20 en 30 dollar. De lampen zijn gebaseerd op LED-technologie en zijn volledig dimbaar. De lampen zijn zodra ze van stroom zijn voorzien benaderbaar met een app op smartphone en tablet, ook van kilometers afstand. De lampen hebben ook een bewegingsdetector om te voorkomen dat iemand thuis onbedoeld op afstand in het donker wordt gezet.

Introductie in Nederland

Nederland is een van de eerste landen waar de wifi-lampen in de verkoop komen. Onder meer Nuon gaat ze aanbieden. Ook energiebedrijven in Denemarken, Zweden en de Verenigde Staten nemen de lampen op in hun aanbod.

Greenwave is een bedrijf opgericht door ex-Ciscomedewerkers. Zij zien de lampen als een eerste stap in de verwezenlijking van The Internet of Things (IoT) waarin allerlei zaken van thermostaten en koelkasten tot beveiligingssensoren met elkaar in verbinding staan via een draadloos IPv6 mesh-netwerk. De lampen fungeren dan ook direct als een draadloze hub in zo'n netwerk via welke andere apparatuur draadloos informatie kunnen versturen naar een gateway die is aangesloten op het vaste netwerk.

Greenway en NXP hebben daartoe gekozen voor de 6LowPAN-standaard, die afkomstig is uit de Cisco-laboratoria en inmiddels ook door verschillende poduccenten zoals Landis+Gyr (o.a. thermostaten) worden ondersteund.


Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in